Välj butik
Select store
Övriga länder
Other countries
Leverera till
Ship to
Språk
Language
Loading spinner

Kundvagn

0 SEK

Trägolv

Bjelin tillverkar ett brett sortiment av trägolv. I vår webbutik kan du köpa ett stort antal olika trägolv, men även hitta information som kan hjälpa dig när du skall köpa trägolv.

Trägolv, mer än ett bara ett praktiskt golv

Sveriges långa tradition av trägolv har utvecklats parallellt med en möbeltradition som har stora inslag av samma träslag som i golven. De flesta svenska hem brukar därför ha ett möblemang som passar bra tillsammans med trägolv. Jämfört med andra material som sten, klinkers och laminat är trägolv relativt tysta, varma och mjuka, men i mindre grad jämfört med kork, linoleum och matta.

En anledning till trägolvets stora popularitet i nordligare länder är att det är en bra avvägning mellan slitstyrka kontra mjukhet, tysthet och värme.
En annan ledning till trägolvets popularitet är att det upplevs som ett mycket levande material. Alla träslag är mer eller mindre genomskinliga vilket gör att ljuset kan tränga ned någon millimeter i materialet för att sedan reflekteras upp igen. Ett trägolv kan därför se olika ut beroende på i från vilket håll ljust faller på det.

Ett typiskt exempel på detta fenomen är att en fiskbensparkett ofta ser ut att vara uppbyggd av både ljusa och mörka trästavar. Detta beror dock på att stavarna ligger i rät vinkel i förhållande till varandra och får in ljuset i olika vinkel mot fiberriktningen. Flyttar man på sig i rummet kan man se att de ljusa mörknar och vice versa.

Varje golvplanka är unik och ger varje golv en egen karaktär. Trä har även en förmåga att slitas med värdighet. I vissa miljöer kan ett slitet golv passa bättre än ett nytt och felfritt golv. Vissa golv, typiskt plankgolv, säljs till och med patinerade med en borstad yta för att framhäva trä-ådringen och kanske med mindre jack och repor för få det att se äldre ut än vad det egentligen är. Trägolv kan man hitta i den enklaste stuga till slott och exklusiva villor. Ett trägolv kan vara traditionellt eller enkelt men även utmanande och trendigt. Endast fantasin sätter gränser.

Nedan har vi valt att samla praktisk information för att underlätta ditt val av trägolv.

Moderna trägolv utnyttjar träets goda egenskaper

Moderna trägolv är uppbyggda i flera lager – det kan vara trä, plywood, träfiber – som limmats ihop i en bräda. På detta sätt utnyttjar man träets egenskaper på ett optimalt sätt för att få en formstabil och ekonomisk konstruktion. Idén är faktiskt svensk och patenterades redan 1941 av Gustav Kährs. Flerskiktsbräda, lamellparkett eller bara parkettgolv är vanliga benämningar på det moderna trägolvet.

Varför är trägolven uppbyggda med flera skikt?

De traditionella massiva trägolven motsvarar inte de krav som ställs i ett modernt hem. Trä är hygroskopiskt och anpassar sig till fuktigheten i den omgivande luften. På sommaren när inomhusluften är fuktig sväller träet och på vintern när luftfuktigheten särskilt i Sverige kan bli väldigt låg, krymper trägolvet. Resultatet blir att golvplankorna kupar sig och att det bildas springor mellan plankorna. Dessutom är det inte ekonomiskt att använda vår finaste ädelskog till delar av golvet som ändå inte syns.

Ytan anger golvets träslag.

Parkettgolvets ytlager består av några millimeter tjockt trä och det är ytlagret som anger golvets träslag, exempelvis ek. Är ytlagret riktigt tunt brukar man tala om fanérgolv. Tjockleken på ytlagret avgör hur många gånger golvet kan slipas om. Fanérgolv kan inte slipas om alls, men i gengäld håller dessa golv mycket länge utan att slitas ut.

Ytbehandlingar

Trägolven kan vara blankt lackade, lackade, matt lackade, oljade eller hårdvaxoljade – ibland också borstade eller skrapade för att få ett rustikt utseende. Värmebehandling, rökning och infärgningar (bets, lasyr) används också för att göra golven mer spännande. Ångning i ammoniak är ett vanligt sätt att få ett mörkt antikt utseende.

Vad man väljer är mycket en fråga om tycke och smak men mejla gärna en fråga till oss om du har några funderingar. Trenden har under en tid gått mot mattlackade och hårdvaxoljade golv. Men sedan ett par år har inredare allt oftare valt lackade eller t.o.m högblanka golv. Intresset ökar också för rustika plankor och fiskbensparkett. Tänk på att klickgolv går att byta ut relativt enkelt, så varför inte inreda dit hem med det golv du gillar bäst.

Vill du bestämma din ytbehandling själv, väljer du ett obehandlat golv. På Bjelins webbutik hittar du ett stort sortiment av ytbehandlingsprodukter.

Här är några saker att tänka på när du väljer ytbehandling:

  Fördelar Nackdelar
Olja Ger träet en vacker lyster och färg. Repor och skador är lätta att reparera. Måste oljas regelbundet.
Oljevax Ger träet en vacker lyster och färg. Repor och skador är lätta att reparera. Tål väta bättre än olja. Mindre underhåll än oljade golv. Kräver underhåll. Känsligare för lösningsmedel än ren olja.
UV-Olja Ger träet en vacker lyster och färg. Ej lika tåligt som lack och kan inte oljas om. Kräver regelbunden omslipning. Rekommenderas ej!
Matt lack Ger träet en vacker lyster och färg. Fotavtryck och andra fläckar syns lätt.
Lack Tåligt och lättstädat. Träets naturliga livfullhet dämpas av lackskiktet.
Högblank lack Ger en lyxig känsla. Repkänsligt - håll hundar och barn borta.
Mörka golv Ger en vacker kontrastverkan mot ljusare väggar, möbler och textiler. Färger i rummet lyfts fram och ser ut att vara kraftigare och livfullare. Damm syns väldigt tydligt. Stjäl mycket ljus från rummet.
Dekorativa behandlingar Gör golven mer spännande. Kantfasning, borstning, lasering och många andra dekorativa behandlingar försvinner om golvet slipas om. Borstning och andra metoder som ger en ojämn yta kan medföra att golven blir svårare att rengöra.

Trägolv ändrar färg med tiden

Trägolvets tjusning är den naturliga känslan och det levande materialet. Det innebär också att träets färg påverkas mer eller mindre när golvet åldras. Generellt kan man säga att ljusa träslag mörknar och mörka träslag ljusnar.

Solljuset är den faktor som bidrar mest till att träets färg åldras. Det kan därför bli fläckar under mattor där trägolvet varit skyddat från solljus.

Klickgolv är lätta att lägga

Bjelins systerföretag Välinge Innovation AB utvecklade världens första klickgolv och Bjelins målsättning är att alltid erbjuda marknadens bästa och mest lättlagda klickgolv. 5G® är den senaste tekniken som gör att golven kan klickas i hop med ett enkelt handgrepp. Särskilt lättlagda är de små parkettstavarna. Större golvplankor med längder över 2 meter kan vara lite besvärligare eftersom golvbrädorna är tyngre att hantera. Snabbast går det om man är två personer som hjälps åt.

Träslag

Träslag anger från vilken sorts träd golvets ytskikt kommer. Varje trädsort har en egen grundkaraktär i fråga om kvalitet, färg och mönster. Eftersom trä är ett biologiskt material förekommer det individuella skillnader från ett träd till ett annat och olika träslag färgförändras olika mycket när det utsätts för soljus, syre etc. Ek, Ask och Lönn till parkettgolven kommer från de världsberömda slavonska skogarna i norra Kroatien, kända för sin höga kvalitet.


Afrikansk mahogny
Namnet mahogny används för ett stort antal mörka rödbruna träslag. Afrikansk Mahogny är en av de få sorterna som av de flesta accepteras som "äkta" mahogny. Ådringen är ganska rak och bildar ofta ett bandmönster. Skillnaden mellan ytved och kärnved är liten. Färgen mörknar med tiden.
ask
Mahogny, färgförändring ny/åldrad
Botaniskt namn:
Växtplats:
Hårdhet:
Färgförändring:
Khaya
Afrika
3,5
Mörknar
Ask
Ett hårt och segt träslag med livligt mönster. Kärnveden är brun medan ytveden nästan är vit. Färgerna jämnas ut efter en tids åldrande och möts i en halmfärgad/ljusbrun skala.
ask
Ask, färgförändring ny/åldrad
Botaniskt namn:
Växtplats:

Hårdhet:
Färgförändring:

Fraxinus Excelsior
Europa, Mindre Asien, Kaukasus
3,3-4,1
Jämnas ut till en halmfärgad/ljusbrun skala.
Bambu
Ett samlingsnamn för snabbväxande gräs från asien, blond till färgen men säljs ofta värmebehandlat mörkt brunt. Bambu är ett bra miljöval efter som det odlas helt utan gifter och återväxten är snabb, endast några år efter skörden.
ask
Bambu, nysågad
Botaniskt namn:
Växtplats:
Hårdhet:
Färgförändring:
Bambuseae
Asien
7,2
Mörka sorter ljusnar något. Blonda mörknar till en mer gyllene ton.

Björk

Björken har ljust gul, nästan vit ved med svagt synlig ådring. Kvistar syns tydligt. Mönstringen kan ofta vara vågformad. Ett golv i björk ger rummet ett ljust och luftigt utseende. Det hjälper ofta till att accentuera övrig inredning på ett bra sätt. Materialet är segt och elastiskt och har god hållfasthet, men passar bäst att lägga i ett rum med lågt slitage, som sovrum.
ask
Björk, färgförändring ny/åldrad
Botaniskt namn:
Växtplats:
Hårdhet:
Färgförändring:
Betula pendula, Alleghaniensis
Europa
2,2-2,7
Patineras till rödaktigt gul

Bok

Boken är ett av de allra hårdaste träslagen. Bok kan ha olika nyanser och är vanligtvis rakt ådrad. Veden är ljus eller rödbrun och saknar tydliga gränser mellan ytved och kärnved. Däremot är ådringen ganska tydlig med tät mönstring. Det är tungt, hårt och stöttåligt. Bok ger en varm känsla och det jämna utseendet gör rummet luftigt.
ask
Bok, färgförändring ny/åldrad
Botaniskt namn:
Växtplats:
Hårdhet:
Färgförändring:
Fagus sylvatica
Europa
2,7 - 3,7
Patineras till en mer gyllene ton

Doussie

Doussie är ett orange-brunt träslag som när det är nysågat har en gyllene ton. Med tiden mörknar det till en mellanbrun färg och den raka, ofta sammanflätade ådringen blir mindre tydlig. Doussie har en måttlig färgvariation och kan innehålla små fickor med kåda som ger ljusa fläckar.
ask
Doussie, färgförändring ny/åldrad
Botaniskt namn:
Växtplats:
Hårdhet:
Färgförändring:
Afzelia africana, bipindensis
Väst- och Centralafrika
3,7 - 4,3
Mörknar och blir jämnare brun

Ek

Ek är det mest populära träslaget för golv i Europa och USA för sitt vackra utseende och långa livslängd. Nysågad ek har en ljust gråbrun färg vilken efter hand övergår till djupare gulbrun. Ytveden är ljusare än kärnveden och märgstrålar som ger ett tydligt linjemönster förekommer. Linné gav eken namnet Robur, dvs styrka. Till våra ekgolv använder vi bergsek och skogsek, vilket är samma träslag som traditionellt växer och används i Sverige.
ask
Ek, färgförändring ny/åldrad
Botaniskt namn:
Växtplats:
Hårdhet:
Färgförändring:
Quercus Robur
Europa
2,9-3,7
Patineras

Europeisk lönn

Lönnen är ett av de s.k. ädla lövträden. Dess ved är gulvit och mycket hård, hårdare än ek. Jämfört med Hard Maple har europeisk lönn en annan lyster som ger en livlig, frisk känsla i rummet. De tunna årsringarna och den mjuka mönstringen gör den unik.
ask
Europeisk lönn, nysågad
Botaniskt namn:
Växtplats:
Hårdhet:
Färgförändring:
Acer Pseudoplatanus
Centraleuropa
2,7-3,8
Patineras

Hard maple (Kanadensisk lönn)

Saven från kanadensisk lönn blir lönnsirap. Ytveden är krämfärgad åt det rödbruna hållet och kärnvirket varierar från ljust till mörkbrunt med röda inslag. Det är vanligen finmönstrat med rak ådring som också kan vara lite vågig.
ask
Kanadensisk lönn, färgförändring ny/åldrad
Botaniskt namn:
Växtplats:
Hårdhet:
Färgförändring:
Acer saccharum
Nordamerika
3,2 - 4,2
Patineras till en gyllene ton

Jarrah

Det exklusiva eukalyptusträdet Jarrah är ett av världens hårdaste träslag, med skiftande färgtoner från mörkt rödbrunt till ljust laxfärgat. Tonerna ger möjlighet att lägga ett livfullt parkettgolv. Jarrah har len yta och en rak ådring som liknar mahogny.
ask
Jarrah, nysågad
Botaniskt namn:
Växtplats:
Hårdhet:
Färgförändring:
Eucalyptus marginata
Australien
4,7-5,1
Mörknar till lilaröd/brun

Jatoba

(brasilianskt körsbär) Jatoba är extremt hårt och slitstarkt och har en naturlig lyster som blir vackrare med tiden. Ytveden kan vara bredmönstrad och lätt rosa, ibland gråaktig. Kärnvirket går från laxrosa till rödbrunt, med mörka strimmor. Ytan kan innehålla små fickor med kåda som ger ljusa fläckar.
ask
Jatoba, färgförändring ny/åldrad
Botaniskt namn:
Växtplats:

Hårdhet:
Färgförändring:

Hymenaea courbaril
Brasilien, Syd-, Centralamerika
7,0-7,7
Mörknar

Körsbär

Amerikanernas favoritträslag för möbler. Träet har en fin mönstring och en rak ådring. Ytveden är krämvit. Kärnvirket varierar från djupt röd till rödbrunt.
ask
Körsbär, färgförändring ny/åldrad
Botaniskt namn:
Växtplats:
Hårdhet:
Färgförändring:
Prunus serotina
Nordamerika
3,0-3,2
Mörknar kraftigt till rödbrunt

Merbau

Kärnvirket går från gult till orangebrun men mörknar till rödbrunt eller brunt. Merbauträet är hårdare än till exempel ek, bok och lönn och passar utmärkt som golvmaterial. Ett av de speciella kännetecknen är gula fläckar i träets porer, som ändrar karaktär vid slipning. Slutresultatet blir att träets yta nästan upplevs som guldbestrött.
ask
Merbau, färgförändring ny/åldrad
Botaniskt namn:
Växtplats:

Hårdhet:
Färgförändring:

Intsia Bijuga
Filippinerna, Nya Guinea, Malaysia, Indonesien
4,1-4,9
Mörknar till mörkbrunt

Palisander

Hårt, mörkt brunviolett träslag med mörka eller svarta ränder, vilket ger ett mycket livfullt intryck. Kallas även för jakaranda eller på engelska Rosewood.
ask
Palisander, nysågad
Botaniskt namn:
Växtplats:
Hårdhet:
Färgförändring:

Brasilien

Rödek

Rödek är Amerikas mest populära trämaterial för golv. Ytveden är vit till ljust brun och kärnvirket är rosa till rödbrun. Träet har vanligtvis rak ådring. Det är hårt och slitstarkt, men kan samtidigt ganska lätt färgas in i en mängd olika toner.
ask
Rödek, färgförändring ny/åldrad
Botaniskt namn:
Växtplats:
Hårdhet:
Färgförändring:
Quercus rubra
Nordamerika
3,1-3,8
Patineras

Teak

Brunt träslag, ofta med mörkbruna eller svarta ränder. Livligt och dekorativt mönster. Mörknar måttfullt över tiden.
ask
Teak, nysågad
Botaniskt namn:
Växtplats:
Hårdhet:
Färgförändring:
Tectona grandis
Indonesien
3,5
Mörknar

Valnöt

Europeisk valnöt växer i Sydeuropa medan den amerikanska växer i Östra USA och Kanada. Kärnvirket är ljusbrunt till mörkt chokladbrunt, ibland med dragning åt purpur. Ytveden är krämvit. Träet får en speciell lyster med åren. Valnöt har vanligtvis en rak ådring, men kan ha vågiga former som gör att träslaget uppvisar en spännande variation. Amerikansk valnöt är mörkare brun och jämnare i färgen än europeisk valnöt. Porerna är också något grövre.
ask
Valnöt, färgförändring ny/åldrad
Botaniskt namn:
Växtplats:
Hårdhet:
Färgförändring:
Juglans regia, nigra
Sydeuropa, Nordamerika
2,8-3,5
Ljusnar till mer guldbrun

Wenge

Wenge växer i Västafrika och är ett mörkt, tungt och hårt träslag med hög slitstyrka. Kärnveden är orangegul men mörknar snabbt så fort den torkat till mörkt chokladbrun med skiftningar i violett. Färgen bleknar i starkt ljus. I Östafrika växer ett liknande träslag i samma släkte som kallas Panga-Panga.
ask
Wenge, nysågad
Botaniskt namn:
Växtplats:
Hårdhet:
Färgförändring:
Millettia laurentii
Afrika
3,9-5,0
Mörknar snabbt, bleknar i starkt ljus