,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Bjelins golvguide

 

Golvet är rummets största möbel och därför är det viktigt att välja rätt golv för rätt miljö. Samtidigt har det blivit svårare att välja ett golv som är lämpligt för ett visst rum. En av anledningarna är att vi på Bjelin utvecklar nya  golvkategorier, såsom härdade trägolv och keramisk träkomposit där de unika egenskaperna inte alltid är kända.

Vi hoppas att vår golvguide kan hjälpa dig i valet av vilket golv du lämpligast installerar i te.x. ett kök, hall eller sovrum. Och vilket är bästa valet ur ett miljöperspektiv?

 

Härdade trägolv

Våra härdade trägolv finns i hårdvaxoljat och mattlackat utförande. Ett härdat trägolv är tre gånger mer slagtåligt än traditionella parkettgolv men inte lika slagtåliga som golv i Keramisk Träkomposit. Härdade trägolv kan installeras i alla utrymmen i en bostad, förutom badrum. Golven är också lämpliga för offentliga lokaler med normal gångtrafik. 

Ett härdat trägolv är det perfekta golvet för dig som söker ett äkta trägolv producerat på ett rättvist och klimatsmart sätt, till ett bra pris.

 

Keramisk Träkomposit

Ett trägolv med yta av keramisk träkomposit har en extremt hög slag och slitstyrka som överträffar sten-, keramik- och laminatgolv. Det är ett golv som är speciellt lämpligt för kök, hall och uterum i bostadsmiljö samt butiker, kontor, restauranger, hotell och liknande miljöer i offentliga sammanhang.

Keramisk träkomposit är mer tåligt för vatten på ytan jämfört mot traditionella parkett- och laminatgolv. Keramiskt träkompositgolv har keramikgolvets styrka och trägolvets värme. Eftersom golvet enkelt installeras med vårt klicklås, blir totalkostnaden för installationen väsentligt lägre än för ett traditionellt keramikgolv. 

 

Fiskbensparkett

Fiskbensparkett med klick finns i både naturoljat och mattlackat utförande och är ett golv som kan installeras i alla utrymmen där trägolv traditionellt används. Bjelins fiskbensparkett passar bra både i hem- och offentlig miljö.

Fiskbensparkett anser vi är mest lämpade för vardagsrum och sovrum, men kan även installeras i kök och hall, förutsatt att de utsätts för normal gångtrafik och fuktpåverkan. Många installationer har även gjorts i offentliga lokaler såsom butiker och restauranger.  

 

Parkettgolv

Ett parkettgolv har liksom alla traditionella trägolv en relativt mjuk yta som enklare skadas av vassa klackar, grus från skor och tappade kastruller. Vi rekommenderar därför parkettgolv i vardagsrum och sovrum där gångtrafiken är något lägre. 

Ett parkettgolv med 3-stavsmönster är ett något billigare alternativ till den vanliga 1-stavsparketten vilket beror på att 3-stavsparkett är tillverkat av spillbitar. 3-stavsparkett är således ett bra lågprisalternativ. 

Härdade trägolv är att föredra framför traditionella parkettgolv i många fall, eftersom de är tåligare och mer prisvärda. Om du ändå föredrar ett traditionellt parkettgolv i 1-stavs plankformat till ditt vardagsrum eller sovrum är våra parkettgolv ett bra val jämfört med liknande golv på marknaden. De är mycket enkla att installera med vårt nya klicksystem Bjeloc 18.

Våra parkettgolv är hela 15,5 mm tjocka, vilket gör dem otroligt formstabila. Golven är tillverkade med hållbart förvaltad träråvara från FSC-certifierade skogar. 

 

Övriga golvtyper

Vi älskar golv, så är de bara. På Bjelin säljer vi endast träbaserade golv men på marknaden finns även laminatgolv, vinylgolv, keramikgolv och mycket mer.

Som världsledande företag inom golvinnovation vill vi också upplysa om andra golvtyper och dess egenskaper.


Vad kostar ett trägolv?

Att vi alla jämför priser är självklart. Men vad är egentligen de stora skillnaderna på ett dyrt och billigt trägolv och hur mycket kostar en golvinstallation? Kan ett trägolv vara både prisvärt och högkvalitativt? Och vad avgör om ett trägolv är gjort av hög kvalitet? 

Vi vill hjälpa dig att reda ut frågor du har och frågor som du bör ställa. 

Skötsel & underhåll

Ett välskött och väl underhållet trägolv kan hålla i generationer. Därför är det viktigt att ge golvet den kärlek golvet behöver, både genom daglig städning med torra städmetoder men även med periodiska underhåll tillsammans med korrekta rengöring- och underhållsprodukter. 

Vad ska man tänka på? Och gäller verkligen de gamla husmorsknepen? 

Trägolv – för en hållbar miljö

Bjelins erbjuder träbaserade golv. Dessa lagrar den koldioxid som träden under sin tillväxt har tagit upp från luften. De här golven är således koldioxidnegativa och miljöpositiva. Genom ny tillverkningsteknik kan vi ta vara på hela stocken och spillmaterialet, som sågspån som vi använder som fyllnadsmaterial när vi tillverkar nya golv. Även golv som byts ut i en miljö, kan malas till träpulver och återanvändas vid golvtillverkning eller som biobränsle.

Träråvaran som vi använder till dessa golv, speciellt ädelträ i form av ek, kommer från ansvarsfullt förvaltade FSC-certifierade skogar i närheten av våra fabriker. Vi kan därför säkerställa att skogsförvaltningen sker enligt gällande FSC krav.

Vi har medvetet valt att inte producera konventionella keramikgolv eller nylonmattor som är sämre ur ett miljöperspektiv eftersom de bidrar till stora koldioxidutsläpp och är svåra att återvinna.

Om du köper ett trägolv bidrar du till att minska koldioxidhalten i luften. Ett trägolv är också lätt att återvinna och klickfogen möjliggör att golvet kan tas upp utan att skadas och läggas på nytt i ett annat utrymme.

Oljat eller lackat? 

Våra trägolv kommer oftast i två utföranden, mattlackat och oljat. Men vad är egentligen den stora skillnaden? Båda alternativen kommer ge dig ett vackert och hållbart golv, men mycket handlar om smak och stil. 

Ett oljat trägolv har en naturlig struktur som ger dig en härlig träkänsla, men golvet kräver också lite mer underhåll. Ungefär en gång per år måste golvet underhållsoljas för att behålla sin karaktär. Skulle du få en repa går det ofta att behandla genom att tillföra lite olja. Vi rekommenderar ett oljat trägolv i mindre trafikerade delar av hemmet så som sovrum och vardagsrum. I en högre traffikerad miljö kräver golvet mer underhåll men fungerar lika bra. 

Ett lackat trägolv har en jämnare och mer tålig yta vilket kräver mindre periodiskt underhåll. Den lackade ytan ger ett hårt skydd som är enkelt att hålla rent. Ett lackat trägolv kräver mindre underhåll än ett oljat, men är svårare att reparera om lacken skadas. Vi rekommenderar generellt lackade trägolv i mer högtrafikerade områden så som kök, hall och offentliga miljöer med normal fuktpåverkan. 

Marknadens starkaste klicklås

Alla moderna golv på marknaden som installeras flytande utan nedlimning är så kallade klickgolv. Dessa har ett mekaniskt låssystem som underlättar golvläggningen, sänker installationskostnaden och ger ett golv som inte glider isär och som dessutom möjliggör att skadade golvskivor enkelt kan bytas ut. Du bör därför välja ett klickgolv.

Men alla klickgolv är inte lika och där finns både bra och dåliga klickgolv. Ett golv med ett dåligt klicklås kan ge upphov till knarrande ljud som uppstår när angränsande fogytor rör sig, alltså att fogen har en dålig precision och passform. 

De mest avancerade golven har ett 5G-låssystemsystem. För att golvläggningen skall kunna ske enkelt med enbart en vinkelrörelse samt med hög hållfasthet, krävs dessutom att låslisten med sin låstapp (som animationen visar) är kraftig och tillverkad med stor precision.

Om du väljer ett golv från Bjelin får du alltid ett knarrfritt klickgolv med marknadens mest avancerade 5G låssystem utvecklat av vårt systerbolag Välinge, uppfinnare av klickgolvet.

Allmänt om val av golvets utseende

Till skillnad från prestanda och pris så är golvets utseende av stor betydelse vid val av golv, och detta är till stor del en fråga om personligt tycke och smak. Dock kan vissa allmänna råd hjälpa dig i ditt val av golvets design.

Dessa råd är användbara för alla våra golvtyper vars design är speciellt anpassad till olika miljöer i hemmet och i offentliga lokaler. I vårt sortiment ingår flera hundra olika golv som alla har olika utseenden. 

Rummets storlek

I stora rum och lokaler bör man välja ett golv i stort plankformat, exempelvis golplank vars bredd och längd är minst 200 x 2000 mm. Ett undantag är fiskbensgolv som installeras i mönster med golvstavarnas kortsida mot långsida. Fiskbensgolv passar bra i de flesta utrymmen från små rum och korridorer till mycket stora lokaler. 3-stavs parkettgolv och plankgolv i mindre format passar bäst i mindre rum såsom sovrum och arbetsrum.

Alla våra golvplattor i keramisk komposit kan liksom fiskbensgolv installeras i både stora och små rum, eftersom de har dekorativa spår som framhäver skivornas format och ger ett livligt mönster.

Golvets färg

Golvets färg har en stor betydelse för hur ett rum uppfattas. Det bör anpassas till den stil som valts för hela rumsmiljön dvs. färgval, möbler och inredning. Golvet är en viktig del av rummet men oftast vill man inte att det blir alltför dominerande. Ett mörkare golv kan ge en varm och ombonad miljö och passar därför ofta i källarutrymmen, bibliotek, arbetsrum och liknande medan ett ljust golv bidrar till att ett rum känns större och är därför lämpligt i vardagsrum, kök och sovrum. 

Lugnt eller rustikt?

Rena trämönster med ett lugnt och harmoniskt utseende, utan alltför stora kvistar, sprickor och färgnyanser är ofta lämpliga för vardagsrum, kök och sovrum
– speciellt i en modern inredning.

Mera rustika golv lämpar sig väl för en mer klassisk stil och passar ofta bra i fritidshus, vindsvåningar och i äldre byggnader. 

Bjelins golvmatris

Det är ofta svårt att få en överblick på marknadens olika golv. Därför har vi sammanställt de vanligaste golvtyperna för att ge en övergripande bild över golvens egenskaper, kostnader, lämplighet och miljöpåverkan. Med denna matris vill vi både utbilda och öka intresset för golv på ett enkelt och pedagogiskt sätt. 

 

Egenskaper

 

Ekparkett 3-stav Ekparkett 1-stav Ekparkett fiskben Härdad ek Härdat träfiber Laminat Vinyl Keramik Nylon-matta  
SlaghållfasthetEkparkett 3-stavLågEkparkett 1-stavLågEkparkett fiskbenMedelHärdad ekHögHärdat träfiberMycket högLaminatHögVinylHögKeramikLågNylon-mattaMedel  
SlitstrykaEkparkett 3-stavMedelEkparkett 1-stavMedelEkparkett fiskbenMedelHärdad ekHögHärdat träfiberMycket högLaminatHögVinylHögKeramikMycket högNylon-matta   
FuktsäkerhetEkparkett 3-stavLågEkparkett 1-stavMedelEkparkett fiskbenMedelHärdad ekHögHärdat träfiberHögLaminatLåg / MedelVinylMycket högKeramikMycket HögNylon-matta   
MönsterEkparkett 3-stavÄkta träEkparkett 1-stavÄkta träEkparkett fiskbenÄkta träHärdad ekÄkta träHärdat träfiberImmitationLaminatImmitationVinylImmitationKeramikImmitationNylon-matta   

 

Kostnad

 

Ekparkett 3-stav Ekparkett 1-stav Ekparkett fiskben Härdad ek Härdat träfiber Laminat Vinyl Keramik Nylon-matta
Pris / m2 inkl momsEkparkett 3-stav200 - 300Ekparkett 1-stav400 - 1200Ekparkett fiskben700Härdad ek400 - 700Härdat träfiber400Laminat

100 - 200

Vinyl300 - 400Keramik400 - 1000Nylon-matta150 - 400
Installation / m2Ekparkett 3-stav250Ekparkett 1-stav250Ekparkett fiskben400Härdad ek250Härdat träfiber250Laminat250Vinyl250Keramik500Nylon-matta200

Kostnaden är beräknad i SEK inklusive moms och är ett cirkapris. Installationen är beräknad för en installation på befintligt undergolv i ett rektangulärt rum utan lister och frisläggning. För installation av konventionella keramikgolv är även fästmassa och fogmassa inräknat. 

Lämpligt för rum

  Ekparkett 3-stav Ekparkett 1-stav Ekparkett fiskben Härdad ek Härdat träfiber Laminat Vinyl Keramik Nylon-matta
VardagsrumEkparkett 3-stavEkparkett 1-stavEkparkett fiskbenHärdad ekHärdat träfiber Laminat Vinyl Keramik Nylon-matta 
Kök / HallEkparkett 3-stav Ekparkett 1-stav Ekparkett fiskben Härdad ekHärdat träfiberLaminatVinylKeramikNylon-matta 
Sovrum / ArbetsrumEkparkett 3-stavEkparkett 1-stavEkparkett fiskbenHärdad ekHärdat träfiber LaminatVinyl Keramik Nylon-matta
KontorEkparkett 3-stavEkparkett 1-stavEkparkett fiskbenHärdad ekHärdat träfiber LaminatVinyl Keramik Nylon-matta
Våtutrymmen WCEkparkett 3-stav Ekparkett 1-stav Ekparkett fiskben Härdad ekHärdat träfiberLaminat Vinyl KeramikNylon-matta 
Våtutrymmen Bad / DuschEkparkett 3-stav Ekparkett 1-stav Ekparkett fiskben Härdad ek Härdat träfiber Laminat Vinyl KeramikNylon-matta 
UterumEkparkett 3-stav Ekparkett 1-stav Ekparkett fiskben Härdad ek Härdat träfiberLaminat Vinyl KeramikNylon-matta 
Offentliga lokalerEkparkett 3-stav Ekparkett 1-stav Ekparkett fiskben Härdad ekHärdat träfiberLaminat VinylKeramikNylon-matta 

Ovan rekommendation är gjord med hänsyn till golvtypens egenskaper och tåligheter.
Alla golv från Bjelin kan självklart installeras i samma utrymmen som du annars hade installerat ett traditionellt trägolv i. 

Miljö

 

Ekparkett 3-stav Ekparkett 1-stav Ekparkett fiskben Härdad ek Härdat träfiber Laminat Vinyl Keramik Nylon-matta
KlimatpositivEkparkett 3-stavEkparkett 1-stavEkparkett fiskbenHärdad ekHärdat träfiberLaminatVinyl Keramik Nylon-matta