,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Den storslagna restaureringen av Kvarter Oscars

På ön Marstrand utanför Göteborg finner vi Ernst Roséns renässansprojekt Kvarter Oscars, där 1 500 kvm fiskbensparkett från Bjelin ligger installerat. Vi talar med drivkraften bakom denna fantastiska restaurering, projektledaren Anders Darrell, som jobbat hårt för att återuppliva denna historiska pärla.

Kvarter Oscars består av sex hus, inklusive Club Oscars och Turisthotellet, som Ernst Rosén förvärvade 2004. Utmaningen var ett faktum på grund av det oåterkalleliga förfallet, men efter en lång och utdragen process kunde rivningen slutligen ske 2019 - med ett åtagande om att återuppbygga i originalstil.

Bevarande av kulturarvet

Valet att återställa exteriören var inte bara en preferens, utan en nödvändighet för att uppfylla kriterierna för bygglov för denna kulturhistoriska plats. Återuppbyggnaden var minutiös och varje detalj matchade originalet.

"Detaljplanen som styr vad man får bygga var extremt strikt här, så det var en exakt kopia utvändigt ner till millimetern."
Anders Darrell

Resultatet är 22 exklusiva lägenheter fördelade på sex byggnader, från 75 till 131 kvm vardera. Tre hus har sekelskiftescharm, medan tre har en modern klassisk stil. Interiören speglar exteriören och Bjelins fiskbensgolv har installerats i tre av husen.

Restriktiva val för köparna säkerställde en enhetlig elegans samtidigt som subtila variationer möjliggjordes. Den naturliga fiskbensparketten STOCKHOLM var standardvalet, medan köparna även kunde välja det ljusare, BODEN, i färgen Powder White.

Tidlös elegans

Inredningen, som är omsorgsfullt sammanställd av Anders Darrell och hans kollega Pia Nummedal, återspeglar ett tydligt designkoncept där alla element är noggrant utvalda. Henrik Schultz arkitektexpertis tillförde den sista touchen och säkerställde en enhetlig stil.

Enligt Anders valdes golvet ett år före försäljningsprocessen, med fiskbensparkett som det naturliga valet med tanke på sekelskiftesatmosfären. "Vi kände att stilen skulle återspeglas i interiören", säger Anders. Men varför just Bjelin? "Bjelin var känt för sin kvalitet, och vi hade en bra relation med Bjelin-säljaren", säger Anders och tillägger: "Det är ett vackert golv."

"Vi är också glada över valet av golv ur ett praktiskt perspektiv då det fanns stora leveransproblem i landet under projektet, men vi upplevde inte detta med Bjelin."

Öns inflytande

Öns kulturhistoriska betydelse styrde utformningen, och även om det fanns en inledande skepsis från samhället, förvandlades detta till positiva reaktioner när restaureringen fortskred. När arbetet var klart bjöds lokalbefolkningen in till ett öppet hus och gav projektet tummen upp. 

Inflyttning påbörjades i oktober 2023, och alla enheter såldes slut inom fem timmar efter lanseringen våren 2021. Responsen? De som har gjort Kvarter Oscars till sitt hem är mycket nöjda. Hantverk och omsorg för detaljer lyser igenom, ett bevis på Ernst Roséns engagemang för hög kvalitet.

Relaterade produkter

Fiskbensparkett STOCKHOLM

Fiskbensparkett BODEN

Starttrianglar för Fiskbensparkett STOCKHOLM (4st)

Starttrianglar för Fiskbensparkett BODEN (4st)