,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Att designa med naturen som inspiration

Kreativitet vägleder innovation, särskilt när det gäller golv. För Bjelins designchef, Emanuel Lidberg, hämtas inspirationen från naturens råa skönhet. Vi pratade med branschens visionär som berättade om designprocessen, hållbarhet och de framtida trender som kommer att forma golvlandskapet.

"För inspiration tittar jag mycket på naturen. Bjelins designtänkande bygger på att bevara eller förstärka det naturliga i råmaterialet - äkta trä."
Emanuel Lidberg, Designchef på Bjelin

Fokus på innovation

Att hitta rätt balans mellan estetik och funktionalitet är avgörande för golvprodukter. Bjelins skandinaviskt designade sortiment av härdat trä har till exempel förstärkts av den banbrytande Woodura-tekniken, som utvecklats av systerföretaget Välinge Innovation.

"Woodura-tekniken som härdar träet, vilket gör det tufft och slagtåligt, skapade vissa utmaningar som vi var tvungna att övervinna", förklarar Emanuel, "både när det gäller ytbehandlingar och möjligheten att skapa den vackra, borstade designen som vi nyligen lanserade."

Med hjälp av ett kreativt tankesätt och genom att tänka utanför boxen finns nu golvet som är tre gånger starkare än trägolv i den hårdaste mattlacken hittills - lämplig för kommersiella miljöer - samt hårdvaxolja och den nya borstade lacken.

Våra härdade trägolv är förstärkta av Woodura®-tekniken, vilket gör dem tre gånger starkare än traditionella trägolv.

Trender som formar golvbranschens framtid

Hållbarhet är en nyckelfråga och ingår därför i varje skapelse. "Vi anammar 'hela stocken-filosofin'", säger Emanuel. "Det innebär att varje stock från skogen ska användas, även ner till de finare sågspånspartiklarna. Vi har också bestämt oss för att inte arbeta med exotiska träslag som kan hota känsliga miljöer."

Så vilka designtrender kan vi förvänta oss i framtiden? Vår designer anser att det är bra att titta på snabbare trender som mode för att upptäcka nya inriktningar relaterade till färg och ytbehandlingar, men mer specifikt inom golv förutspår han att "hemma-trenden" som blomstrade under pandemin kommer att fortsätta.

"På kort sikt kommer konsumenterna att fortsätta att välja varmare och mysigare hemmiljöer jämfört med den mer minimalistiska tiden före pandemin. På lång sikt är jag övertygad om att efterfrågan på produkter tillverkade av förnybara och återvinningsbara råvaror kommer att öka."

Tidlös elegans

Även om trenderna går upp och ner - till exempel när det gäller produkter som möbler och elektronik - finns det vissa element som är evigt relevanta. "När det gäller golv och inredning", säger Emanuel, "så har naturmaterial en tidlös elegans tack vare dess färger, texturer och taktila egenskaper som bevarar de naturliga kvaliteterna."

 

Råd till husägare och inredningsarkitekter

För kunder som ska välja golv föreslår vår designer följande: "Välj ett golv som är praktiskt i det område där det ska installeras, och ta hänsyn till rummets storlek och golvets sortering."

”Den sista touchen är färgpaletten. "En ljusare kulör skapar en känsla av volym och rymd, och vår populära transparenta Misty White ger ett ljust och naturligt intryck."

Naturen som inspiration

Naturen är en oändlig inspirationskälla när det gäller att skapa tidlös design. Att blanda klassiska och moderna stilar med teknik resulterar ofta i hållbar skönhet.

Emanuels sista råd? "Det här kanske är konservativt, men vi måste komma ihåg att ett golv är en produkt med lång livslängd. Satsa på hållbara material med klassisk design som inte känns helt omodern om ett decennium eller två."

Relaterade produkter

Woodura Planks NORRLIA 3.0 L

Woodura Planks MAGNARP 3.0 XL

Woodura Planks VISTORP 3.0 XL