,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

En eldig fusion av öst och väst

Göteborgshotellet The Pier kombinerar västerländsk sofistikering med österländska vibbar. Detta otroliga hotell, med 3 500 kvm KVARNBY 3.0 L i rummen för längre vistelser och relaxavdelningar, återspeglar en tydlig vision från arkitekterna och inredarna.

Elegant och kulturrikt

Området där The Pier ligger omfattas av de fem kinesiska elementen, med byggnader som reser sig från en robust bas som symboliserar Bohusläns klippor. Glasstrukturer i livliga färger representerar de olika elementen, där grönt, blått och rött står för eld. Inredningsarkitekterna Julia Schollin och Marie Ebersdotter på Mod Arkitekter lekte med ljuset för att skapa illusionen av en riktig eld i hotellets atrium.

"Fusionen mellan öst och väst är den röda tråden", säger Marie Ebersdotter. "Det är som att zooma in och ut. Textur och äkthet är viktigast, särskilt med tanke på golvets skandinaviska karaktär."

"Golven ska kännas genuina och varma och kunna stå emot slitage."
Julia Schollin

"Målet var att skapa en eldig och stark atmosfär", säger Petra Skoglund från Arkitektbyrån Design . "Projektet, som påbörjades 2018, utvecklades till ett hotell av internationell standard med en rik kinesisk känsla." I designen ingår också den kinesiska restaurangen Fei , som erbjuder autentiska rätter från tre olika kinesiska regioner.

Design i harmoni

Designuppdraget krävde en balans – minimalistiskt men ändå överdådigt, tåligt men ändå lyxigt – medan miljövänlig hållbarhet också var en drivkraft. "Vi söker ständigt efter produkter med någon form av miljöcertifiering, vilket säkerställer en resursmedveten användning av naturligt trä", säger Petra. Valen, inklusive det tidiga valet av golv, påverkades av deras önskan om ett miljövänligt och kostnadseffektivt resultat.

Petra tillskriver valet av härdat ekgolv till en högkvalitativ produkt och tillgänglighet. Färgen Natural och sorteringen Nature valdes för att skapa ett naturligt och äkta träutseende som kompletterar hotellets atmosfär.

"Vi valde plankor i L-storlek för att matcha rummets mått och skapa en sömlös design."
Petra Skoglund

Marie från Mod Arkitekter berättar mer om tankarna bakom valet av härdat trä, särskilt ek, och säger: "Ek är vackert och tidlöst. När gästerna kommer in i rummen ska de kliva in i en miljö som varar." Golvens funktionalitet i rummen med lång vistelsetid var en viktig faktor. "De måste vara hållbara över tid", säger Petra.

"Gardiner och kuddar kan ändras, men golvet bör bestå."
Marie Ebersdotter

Designpoesi

Det snabba genomförandet av projektet, som bara tog 1-1,5 år att färdigställa, understryker engagemanget för kvalitet och effektivitet. När den sista byggnaden står klar 2024 är The Pier ett bevis på arkitekternas förmåga att skapa utrymmen som inte bara är visuellt fantastiska utan också miljömässigt ansvarsfulla.

Från flimrande lampor till väggpaneler som är subtilt förkolnade med integrerad belysning var målet att skapa ett utrymme som var effektivt men subtilt. Detta gällde inte bara estetiskt utan även i färger och struktur. Resultatet är ett fantastiskt och visuellt spännande hotell - med ett fint golv också!

Relaterade produkter

Woodura Planks KVARNBY 3.0 XL

Woodura Planks KVARNBY 3.0 L

Woodura Planks KVARNBY 3.0 XXL