,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Experttips för underhåll av härdade trägolv

Korrekt underhåll är avgörande för att bevara utseendet och hållbarheten hos härdade trägolv. Bjelins tekniska försäljningschef, Anders Carlsson, delar med sig sina bästa tips.

 

Att underhålla ett lackerat trägolv

Nyckeln till att underhålla ett trägolv är att undvika överdriven vattenanvändning. Istället rekommenderar Anders regelbunden dammsugning eller torrmoppning och enstaka fuktmoppningar. En lackerad yta är generellt sett lätt att underhålla, men det är viktigt att inte använda för mycket vatten. Anders rekommenderar att man tar itu med spill och fläckar direkt, men betonar att rengöring av hela golvet vanligtvis inte är nödvändigt.

"Hur ofta man ska städa beror på hur mycket man använder utrymmet", säger Anders Carlsson. "Sovrum kräver normalt mindre underhåll än högtrafikerade områden som till exempel kök. Den dagliga städningen görs med torra metoder och golvet fukttorkas vid behov. När du fukttorkar skall golvet vara torrt inom två till tre minuter. Då använder du rätt mängd vatten."
Anders Carlsson, teknisk försäljningschef på Bjelin

Golvvård med borstad lack

Ett borstat golv ger mer av en träkänsla. När man borstar trä skapar man struktur i golvet. Våra borstade produkter är inte lika hårt borstade som många andra, vilket har gjort det möjligt för oss att lackera våra golv och därmed göra dem mer lättskötta. Råden för rengöring av ett borstat lackerat golv är därför desamma som för alla andra lackerade golv.

"Det finns en vanlig missuppfattning att trägolv är känsligare när det gäller rengöring, men överdriven vattenanvändning är inte bra för någon typ av golv, inklusive klinkergolv."

Underhåll av golv med hårdvaxolja

Anders menar att golv med hårdvaxolja kräver ett mer frekvent underhåll. Han rekommenderar att man använder Bjelins utprovade produkter. För att hålla ytan i gott skick rekommenderar han att man proaktivt underhåller golvet, dvs något innan det faktiskt behöver underhållas. Underhållsfrekvensen beror på användningen. I rum med lågt slitage, till exempel sovrum, kanske det räcker med att underhålla en gång vart annat år medan det i köket kanske krävs två gånger per år. Däremot skall alla hårdvaxade golv installationsbehandlas.

"Undvik att använda rengöringsmedel som innehåller ammoniak. Garvsyran i ek i kombination med ammoniak kan ibland missfärga golvet. Detta kan bli tydligt vid olyckor med husdjur då urin innehåller ammoniak."

När fuktig rengöring krävs

Anders föreslår att man använder ett neutralt rengöringsmedel med pH7 utspätt i ljummet vatten, till exempel Bjelin Wash Care. Det är dock viktigt att inte använda mer vatten än att golvet hinner torka inom två till tre minuter. Standardmikromoppar eller väl urvridna moppar är lämpliga för rengöring, medan gamla våta moppar av garn skall undvikas.

 

De 3 bästa tipsen för underhåll av trägolv:

  1. Se till att det inte finns sand eller grus kvar på golvytan, eftersom det kan fungera som sandpapper och orsaka repor.
  2. Undvik överdriven vattenanvändning vid rengöringen och torka omedelbart bort spill. Kombinationen av vatten och sand skapar en yta som lätt får repor.
  3. Använd möbeltassar av filt under dina möbler.

Relaterade produkter

Woodura Planks VIKEN 3.0 XXL

Woodura Planks GRYBY 3.0 XXL