,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Stadsbiblioteket i Halmstad förvandlat till naturlig oas

I centrala Halmstad har man kombinerat natur och modern arkitektur för att förvandla stadsbiblioteket till en oas av litterär inspiration. Bjelins härdade askgolv ESARP 3.0 XL uppfyllde inte bara de estetiska förhoppningarna utan medförde även praktiska fördelar som präglade hela utrymmet.

Biblioteket öppnades för första gången 2006, baserat på den prisbelönade arkitekturen av Mette Wienberg och Kim Holst Jensen på MAA Schmidt, Hammer & Lassen. År 2022 ansvarade Fredblad Arkitekter för renoveringen och golvbytet. "Valet av Bjelins askgolv drevs av en önskan att uppnå den estetiska visionen samtidigt som det befintliga golvet bevarades", säger arkitekten AnnCharlott Castler. "Den flytande installationen visade sig vara en praktisk lösning som eliminerade behovet av omfattande arbete för att ta bort det gamla golvet.”

"I denna speciella miljö var det avgörande att prioritera det estetiska uttrycket och skapa en gynnsam akustisk atmosfär."
AnnCharlott Castler

Effekten av XL-plankorna i bibliotekets stora utrymme är estetiskt tilltalande i långa korridorer och ger ett renare intryck i mindre områden som är avsedda för ungdoms- och utbildningsaktiviteter. Den ljusa askfärgen i en så stor och luftig miljö ger en nästan atmosfärisk kvalitet som fångar upp och reflekterar det naturliga ljuset från bibliotekets panoramafönster i söder.

Att spegla naturen

Effekten av härdad aska handlar inte bara om stil utan är också ett uttryck för bibliotekets miljöengagemang. Närheten till naturen utanför biblioteket, med vatten och grönska, förhöjer helhetsupplevelsen ytterligare. Arkitekternas beslut att bygga runt den majestätiska askan i bibliotekets mitt visar på ett genialt tillvägagångssätt och skapar en miljö som främjar lugn och inspiration.

Ett bibliotek handlar om litteratur, och det rika utrymmet uppmuntrar verkligen till kreativitet och en kärlek till böcker. Den omsorgsfulla placeringen av sittplatser nära naturen erbjuder en rogivande plats att läsa på, vilket skiljer det från andra bibliotek som kan kännas instängda och vardagliga. Och trots överflödet av böcker har biblioteket en luftig och elegant atmosfär.

En annan fantastisk detalj i biblioteket är den norska konstnären Olav Christopher Jenssens kolossala glaskonstverk, Another Thinking Bell, som hänger i bibliotekets nordvästra tak. Detta mästerverk ger en extra dimension och lämnar besökarna med en imponerande känsla när de blickar mot det höga, storslagna taket medan de promenerar mot piren och vattnet.

Ett funktionellt utrymme

Förutom estetiken var man också tvungen att ta praktiska hänsyn i ett utrymme med många dagliga besökare. Nicholas Ymén, Project Sales på Bjelin, berättar om golvets unika egenskaper: "Den härdade asken, som är känd för sin hållbarhet och stöttålighet, ger en robust lösning som klarar tung gångtrafik utan att visa tecken på slitage."

"Golvets tunnare profil, jämfört med traditionell parkett, möjliggjorde en sömlös installation ovanpå det befintliga golvet, vilket sparade både tid och resurser."
Nicholas Ymén

Bibliotekarierna är överens om att Halmstads stadsbibliotek är en utmärkt arbetsplats, och de kommer gärna hit på grund av den speciella och inspirerande atmosfären. Den harmoniska blandningen av naturliga element och innovation fängslar besökarna, och projektet - med dess hänsyn till estetik och hållbarhet - utgör ett anmärkningsvärt exempel på integreringen av arkitektur, miljö och konst.

Relaterade produkter

Woodura Planks ESARP 3.0 XL

Woodura Planks ESARP 3.0 XXL