,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Vi låser upp hemligheten om golvlåsning

Golv är en viktig del av alla interiörer och tekniken bakom installationen har utvecklats under årens lopp. Bjelins systerbolag Välinge Innovation utvecklade det första mekaniska golvlåssystemet, så vi satte oss ner med Laetitia Kimblad, Director of Floor Locking på Välinge Innovation, för att fördjupa oss i historien, utvecklingen och framtiden för denna innovativa teknik.

 

Resan från då till nu

"Revolutionen inom golvläggning började på 90-talet med uppfinningen av det första mekaniska låssystemet, som utvecklades av Välinge Innovations grundare Darko Pervan och hans son Tony", förklarar Laetitia. "Denna första generation, känd som 1G, hade en aluminiumlist på panelernas lång- och kortsidor. Den introducerades av Alloc i deras laminatprodukter och presenterades på Domotex Hannover-mässan 1996."

Laetitia lyfter fram de viktiga milstolparna längs vägen. "Välinge introducerade ett 2G-låssystem år 2000 som var helt integrerat i golvpanelen, vilket förenklade produktionsprocessen och förbättrade installationsupplevelsen. Under åren har vårt team kontinuerligt förfinat och patenterat nya låssystem för att förbättra kundupplevelsen, anpassa dem till olika golvprodukter och uppfylla specifika krav."

"5G Fold Down-systemet förändrade spelreglerna genom att möjliggöra snabb installation med en enda åtgärd och ge tydlig, hörbar feedback som säkerställer korrekt låsning. Vårt senaste tillskott, den vattentäta 5G Dry, bygger vidare på detta genom att förhindra att vatten tränger ner mellan golvpanelernas fogar och in i undergolvet, vilket förbättrar både prestationsförmågan och livslängden."
Laetita Kimblad
Det vattentäta 5G Dry-golvlåssystemet ingår i Bjelins kollektion av härdat trä 3.0.

Det unika säljargumentet för mekaniska golvlås

Mekanisk låsteknik ger snabba, enkla och robusta installationer. "Konstruktionen säkerställer att golvpanelerna är säkert sammankopplade, vilket förhindrar springor och höjdskillnader mellan panelerna. Denna kvalitet är inbyggd i produkten, vilket ger en hållbar och pålitlig installation", säger Laetitia.

"Hållbarhet är en hörnsten i vår utveckling", fortsätter hon. "Vi inser att ett hållbart låssystem bidrar till ett golv med längre livslängd. Ytan kan till exempel hålla länge, men om panelerna lossnar vill du byta golv. Därför är låsningen mycket viktig. Återanvändbarhet och återvinningsbarhet är också viktiga aspekter."

Välinge Innovation har optimerat låssystemen för att passa olika material. "Vi har utvecklat en rad olika låssystem, även inom vår 5G-portfölj, för att passa olika typer av produkter, beroende på golvets tjocklek och produktuppbyggnad."

Mångsidighet är ett annat område som har utforskats. "Du kan använda olika mönster och installera på olika ytor", avslöjar Laetitia. "Till exempel gör Bjelins produkter med 5G Climb-tekniken det möjligt för golv att klättra på väggar, vilket visar på de obegränsade möjligheterna."

Med 5G Climb-tekniken kan ditt golv klättra på väggarna.

Experttips för en smidig installation

Laetitia ger värdefulla råd till installatörer och gör-det-själv-entusiaster. "Först och främst ska du noggrant följa installationsanvisningarna och titta på videor", råder hon. "Särskilt för 5G Fold Down eller 5G Dry, där installationen inte kräver någon hammare. Du installerar med trycket från din hand eller tumme, så det är viktigt att följa instruktionerna för att förhindra skador på golvet."

"Kunder som upplever golvlåssystemet för första gången brukar säga 'wow, det är så enkelt' eller 'wow, det klickar'", säger Laetitia. "De gillar det hörbara ljudet när golvpanelen är korrekt installerad. Det är något som har kännetecknat 5G Fold down-systemet, oavsett om det är vårt traditionella 5G eller 5G Dry."
En golvinstallation med 5G är mycket enkel.

När det gäller förberedelse av undergolvet är detta viktigt. "Korrekt förberedelse av undergolvet är avgörande. Ett ojämnt undergolv kan äventyra låssystemets integritet och prestationsförmåga. Dessutom är det viktigt att välja rätt underlag för att bibehålla golvets kvalitet."

Om någon vill ta bort en golvplanka finns det ett par olika sätt att göra det på. "Man kan antingen lossa en hel rad och sedan vinkla upp eller skjuta isär plankorna, eller använda vår demonteringspinne", tipsar Laetitia. "Detta är praktiskt om du har ett stort rum där det är svårt att lyfta den färdiga raden. Du sätter in demonteringspinnen på kortsidan, precis under 5G-fogen, trycker tillbaka plastfogen och flyttar plankorna till ett öppet läge." Det finns olika modeller av demonteringspinnar beroende på typ av golv.

Innovationer för framtiden

Vad är nästa steg för golvlåsning? "Vi är fast beslutna att tänja på gränserna ännu mer", säger Laetitia. "Hållbarhet och mångsidighet är viktiga drivkrafter, och vi ser fram emot att fortsätta utveckla och forma framtidens golv."

Laetitia Kimblad började arbeta på Välinge Innovation 2012 som Key Account Manager och stöttade licenstagare som ville implementera Välinges låsteknik i sina golvprodukter i Europa och Sydamerika. År 2016 blev hon ansvarig för affärsenheten Floor Locking, med nära samarbete med kollegor från hela organisationen, från FoU till Patent, Supply, Marketing och Sales.

Relaterade produkter

Woodura Planks HASSLARP 3.0 L

Woodura Planks STENINGE 3.0 M

Woodura Planks DALEN 3.0 S

Woodura Planks LUGNET 3.0 XL