,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Från tisdag vecka 39 genomgår vi ett serverunderhåll och vår handläggningstid för inkommande beställningarn kommer att vara längre än normalt. Under dessa dagar är inloggningen till B2B-siten stängd.

Breda plank i härdat trä 3.0

Många gånger starkare och fukttåligare än ett traditionellt trägolv

Bjelins breda plank är tillverkade med en patenterad teknik för att härda trä och göra det starkare. Ett innovativt trägolv med en genuin träkänsla som är många gånger starkare och som utnyttjar förnyelsebara råvaror optimalt.

Nytt sortiment av härdat trä - 3.0

Bjelin har lanserat ett nytt sortiment av härdade trägolv – med uppdaterade och förbättrade färger, format och teknologier. Den nya 3.0-serien har en borstad lackerad yta samt en ny mattlack med en förbättrad användningsklassning – Klass 33 – som klarar hög trafik i både bostaden och i kommersiella miljöer.

Dessa nya golv har den banbrytande klickfogen 5G Dry, som har utvecklats internt av Bjelins systerbolag Välinge Innovation. Denna vattentäta fog erbjuder snabb, enkel och hållbar installation och förhindrar även vätskor från att sippra igenom sömmarna och skada undergolvet.

Nya storlekar kommer också att lanseras. Utöver våra befintliga XL- och XXL-storlekar kommer Small, Medium och Large att lanseras under hela 2023.

Härdat trä med borstad yta

Mattlackade breda plank i härdat trä 3.0 kommer även med en efterlängtad borstad yta som framhäver ekens struktur på ett elegant sätt. Den borstade träytan ger ett exklusivt utseende och påminner mycket om strukturen från ett naturoljat trägolv, fast med mattlackens fördelar som högre slitstyrka och enklare rengöring. 

Matcha eller bryt av golvets färg mot väggar och textiler, eller gör hemmet rustikare med plankor där träets naturliga ådring borstats fram. 

Ett trägolv anpassat för vardagen

I utvecklingsarbetet av Bjelins härdade trägolv 3.0 har enkelhet och vardagsliv varit två viktiga ledord. 

Bjelins härdade trägolv 3.0 är exklusivt utrustade med den patenterade klickfogen 5G Dry som förhindrar att fukt tränger ner i undergolvet och minimerar risken för fuktskador. 5G Dry gör installationen ännu enklare och du slipper helt lim, spik eller tätningsmedel. 

Resultatet är ett äkta trägolv som passar lika bra i köket som i hallen eller varför inte barnrummet? 

5G® Dry™

5G Dry är det senaste inom innovativ klickgolvsteknologi. Den unika konstruktionen utvecklades av Bjelins systerbolag Välinge innovation, även kända som uppfinnaren av klickgolvet. 

5G Dry är framtagen speciellt för att förhindra fukt och vatten att tränga ner till undergolvet och på så sätt minimeras risken för fuktskada. 

Noga testad

Klickfogen 5G Dry har utvecklats för att klara NALFA 48-timmars test. Golvet och fogarna utsätts för stående vatten i 24 timmar och sedan 24 timmar torkning. Testet används ofta för att bedömma vattenbeteendet i golvinstallationer. 

Ett härdat trägolv 3.0 uppfyller alla krav för ISO 4760.

Enkel att installera

Det har aldrig varit enklare att installera ett vattentåligt trägolv.

Med 5G Dry behöver du ingen extra tätning och inget lim. Installationen av ett klickgolv med hög kvalitet sparar både tid och pengar. Och om du mot förmodan skulle tröttna på golvet kan det enkelt plockas upp och läggas i ett annat rum. 

Starkt och hållbart

Woodura är namnet på vår patenterade tillverkningsteknik som gör det möjligt att komprimera och härda trä för att göra det starkare. Woodura-tekniken är en förbättring av den teknik som används för tillverkning av parkettgolv och är lika revolutionerande som 3-skikts parketten var när den lanserades 1944 och ersatte det homogena trägolvet.

Tekniken möjliggör att tunnare ytskikt kan användas i produktionen och att hela trädet används som råvara. Det ger tio gånger fler golv från samma stock och härdningsprocessen ger en många gånger starkare yta som aldrig behöver slipas om. Det blir kostnadseffektivt och hållbart både för dig och vår miljö.

Bekymmersfri installation med tunna golv

Vanligtvis är breda plank också tjocka. Tekniken med härdat trä medger att golven kan göras breda samtidigt som de kan göras mycket tunna, bara 11 mm. Därför slipper du såga av dörrblad och göra andra kostsamma ombyggnationer i ditt hem.

Klickgolv för perfekt resultat
Låssystemet 5G gör det lättare än någonsin att klicka ihop ett golv. Lägg det själv eller minimera projekttiden. Installeras fritt, flytande ovanpå undergolvet utan att spikas eller limmas fast.

Enkel att återbruka
Om du i framtiden vill byta till ett nytt golv kan ditt gamla Bjelin-golv enkelt plockas upp och återläggas i ett annat rum – eller kanske säljas vidare till ett nytt hem!

Revolutionerande och banbrytande produktion

Tillverkning av härdade trägolv sker i vår mycket avancerade och högteknologiska fabrik i Viken enligt Woodura tekniken som utvecklats och patenterats av vårt systerföretag Välinge. Med hög värme och mycket högt tryck pressas ett 0,6 mm tunt träskikt på en träfiberkärna som belagts med ett pulverskikt bestående av träpulver, pigment och bindemedel. Träpulvret kommer från det spill som uppstår vid vår golvproduktion.

Vid pressningen, som sker under en tid av ca. 20 sekunder och 200 graders värme, komprimeras och värms träskiktet, träpulvret och den övre delen av kärnan. Bindemedlet smälter, tränger in i träskiktet och kärnan och härdar. Då formas ett komprimerat och härdat träskikt som är förstärkt med träpulver och en kärna som också är komprimerade och härdade. Ytan blir många gånger starkare, hårdare och fuktsäkrare än det naturliga trämaterialet.

Under pressningen tränger träpulvret in underifrån i alla naturliga sprickor och knasthål i träskiktet som därigenom blir fullständigt förseglade.

För att golvet skall bli stabilt är även baksidan formad på samma sätt som framsidan. Detta möjliggör att vi kan tillverka längre och mycket bredare plank som inte kupar då inomhusluften under vintern är torr.

Efter pressning och härdning formas låssystemet och slutligen borstas och ytbehandlas golvet med lack eller olja på samma sätt som traditionella parkettgolv. Resultatet blir ett äkta trägolv med äkta träkänsla som också är starkare, fuktsäkrare, kostnadseffektivare och miljövänligare!

Den största skillnaden mellan härdade trägolv och traditionella parkettgolv eller fanergolv är att de traditionella golven har ett träskikt som endast är limmat mot en kärna. Ingen komprimering och härdning görs och alla knasthål måste spacklas, ofta för hand, i ett separat tillverkningssteg. 

Klicka här för att se en förklarande film om tillverkningstekniken Woodura

Produktsammansättning


1. Ytbehandling av hårdvaxolja eller mattlack

2. Komprimerat och härdat ytskikt av trä

3. Komprimerat och härdat träpulverskikt

4. Träkärna med komprimerad och härdad över- och underdel

5. Komprimerat och härdat träpulverskikt

6. Komprimerat och härdat balansskikt av trä

Maximera golvytan från varje stock

Härdat trä är också ett hållbart sätt att utnyttja träråvaran maximalt. Genom att använda tunna förstärkta träskikt istället för tjockare trälameller kan en betydligt större mängd slutprodukt tillverkas av varje kubikmeter trä.

 

 

 

 

Förvandla spillmaterialet till ett nytt golv

Sågspån Fyllnadsmaterial till Woodura och Nadura.

 

Besök det virtuella showroomet

Upplev golvet ur alla perspektiv, utan att lämna soffan

Färg och design kan skilja något från verkligheten

Allmän och teknisk information

Bredd, längd och höjd
XXL: 271 x 2378 x 11 mm 
XL: 206 x 2200 x 11 mm 
L: 180 x 2000 x 9,2 mm 
M: 151 x 2000 x 9,2 mm 
S: 151 x 1170 x 9,2 mm

Rengöring
Produkter av härdat trä ska rengöras torra städmetoder som dammsugare eller dammopp. För fläckborttagning kan Bona Rengöringsmedel för Trägolv användas tillsammans med en mikrofibermopp. 

Golvvärme
Våra golv fungerar mycket väl till olika golvvärmesystem. Vid installation med golvvärme skall folie med åldersbeständig ångspärr användas, se våra läggningsinstruktioner för mer information. 

Kapningsanvisningar
Vi rekommenderar skärverktyg med hårdmetallskär när golvplankorna ska kapas.

Användningsområden
Golv av härdat trä är lämpliga för praktiskt taget alla rum i hem eller kommersiella utrymmen som utsätts för normalt slitage (till exempel kontor, väntrum eller butiker). Golv av härdat trä är inte lämpliga för fuktiga rum (till exempel badrum eller bastu).

Olika versioner av härdade trägolv

Det finns många anledningar till att våra golv kommer i olika versioner. Den viktigaste anledningen är att vi kan utnyttja ännu mer av träråvaran om vi optimerar bredden och längden på en planka, även om det endast är med ett par millimeter.

En annan anledning är att Bjelin alltid använder den senaste tekniken för att tillverka golv. I direkt anslutning till Bjelins fabrik i skånska Viken ligger världens största utvecklingscenter för golvteknik. Här utvecklar Bjelin ständigt nya klicklås och yttekniker vilket bidrar till att Bjelin alltid kan tillverka trägolv på det miljövänligaste och effektivaste sättet. 

Version 1.0

Längd: 2000-2379 mm
Bredd: 187-283 mm
Fog: 5G. Ej uppvinklingsbar kortsida. 
Spackel: Ljust spackel i kvisthål. 

Yta: 
Träpulverblandningen framträder mer genom golvplankans ådring vilket ger en grövre känsla och ett mörkare intryck. 

Version 1.5

Längd: 2379 mm
Bredd: 210-276 mm
Fog: 5G. Ej uppvinklingsbar kortsida. 
Spackel: Ljust spackel i kvisthål.

Yta: 
Träpulverblandningen är inte lika tydligt och ger ytan ett mer homogent utseende som framhäver träets naturliga kvistar och knastar. 

Version 1.5 kommer uteslutande med hårdvaxoljad yta. 

 

Version 2.0

Längd: 2000-2378 mm
Bredd: 185-273 mm
Fog: 5G. Uppvinklingsbar kortsida. 
Spackel: Mörkt spackel i kvisthål. 

Yta: 
Träpulverblandningen är inte lika tydligt och ger ytan ett mer homogent utseende som framhäver träets naturliga kvistar och knastar. 

Ytan skiljer också något i utseende gentemot tidigare version. 

Version 3.0

Längd: 1170 - 2378 mm
Bredd: 151 - 271 mm
Fog: 5G Dry. Fuktsäkert klickfogsystem. Uppvinklingsbar kortsida. 
Spackel: Mörkt spackel i kvisthål. 

Yta: 
Ytans färg återspeglar version 2.0. Ytan är borstad vilket ger en mer naturlig träkänsla. 

Den ordinarie mattlacken återger en något högre kontrast och uppfyller krav på Klass 33 vilket gör golvet lämpligt i offentlig miljö. 

Den borstade mattlackde ytan ger en förstärkt träkänsla som påminner om ett oljat trägolv, men med lacked alla fördelar. De borstade mattlackde golven uppfyller krav på Klass 22 och lämpar sig bäst i hemmiljö. 

Ett miljövänligt alternativ

Vår produktion bygger på enkla och kloka principer som säkerställer att vår verksamhet är hållbar:

  • Alla våra golv är träbaserade. De är miljöpositiva eftersom trä binder och lagrar koldioxid som sedan stannar i produkten istället för att släppas ut i luften. 
  • Vi maximerar användningen av alla råmaterial och varje stock. Med våra produktionssystem kan vi räkna ut det perfekta sättet att dela stocken för att få fram olika storlekar och former. Det trä som inte kan användas i produktens ytskikt används som fyllnadsmaterial eller energi. Inget går till spillo.
  • Nästan all spill i produktionen kan återvinnas och förvandlas till fyllnadsmaterial i nya golv. På så vis minimeras mängden spill samtidigt som mängden golv per kubikmeter råmaterial maximeras.
  • Vi hämtar vårt råmaterial från ansvarsfullt förvaltade skogar i närheten av våra fabriker där träet bearbetas lokalt. Detta innebär att vi minskar koldioxidutsläppen genom att transporterna blir kortare samtidigt som jobben blir kvar regionalt.

Trä skördat i hållbart förvaltade skogar
Timret till de härdade trägolven kommer från skogar som förvaltas och skötts på ett hållbart sätt utifrån ett mycket strikt ekologiskt, socialt och ekonomiskt regelverk.

Utvalda golv i härdat trä

Härdad Ek EKET 3.0 XXL

Härdad Ek HÖJA 3.0 XXL

Härdad Ek VIARP 3.0 XXL

Härdad Ek LYA 3.0 XXL

Härdad Ek VEJBY 3.0 XXL

Härdad Ek LARVIK 3.0 XXL