,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Breda plank i härdat trä

Många gånger starkare än ett traditionellt trägolv

Bjelins breda plank är tillverkade med en patenterad teknik för att härda trä och göra det starkare. Ett innovativt trägolv med en genuin träkänsla som är många gånger starkare och som utnyttjar förnyelsebara råvaror optimalt.

Träkänsla i alla stilar

Naturens variationsrikedom ger oändliga möjligheter att skapa vackra golv. Upptäck ett fantastiskt sortiment av trägolv i alla färger och stilar - från lugnt och elegant till livfullt och rustikt.

Matcha eller bryt av golvets färg mot väggar och textiler, eller gör hemmet rustikare med plankor där träets naturliga ådring borstats fram.

Härdat trä i fiskbensmönster

Härdat trä finns också i fiskbensmönster som med sitt större format ger ett traditionellt mönster i en ny modern och stilren tappning.

Med sitt större format och limfria klicksystem kan ett härdat trägolv i fiskbensmönster läggas snabbare och mer effektivt jämfört mot traditionell fiskbensparkett. Detta kortar ner den totala projekttiden och kostnaden i ditt projekt.  

 

Starkt och hållbart

Woodura är namnet på vår patenterade tillverkningsteknik som gör det möjligt att komprimera och härda trä för att göra det starkare. Woodura-tekniken är en förbättring av den teknik som används för tillverkning av parkettgolv och är lika revolutionerande som 3-skikts parketten var när den lanserades 1944 och ersatte det homogena trägolvet.

Tekniken möjliggör att tunnare ytskikt kan användas i produktionen och att hela trädet används som råvara. Det ger tio gånger fler golv från samma stock och härdningsprocessen ger en många gånger starkare yta som aldrig behöver slipas om. Det blir kostnadseffektivt och hållbart både för dig och vår miljö.

Bekymmersfri installation med tunna golv

Vanligtvis är breda plank också tjocka. Tekniken med härdat trä medger att golven kan göras breda samtidigt som de kan göras mycket tunna, bara 11 mm. Därför slipper du såga av dörrblad och göra andra kostsamma ombyggnationer i ditt hem.

Klickgolv för perfekt resultat
Låssystemet 5G gör det lättare än någonsin att klicka ihop ett golv. Lägg det själv eller minimera projekttiden. Installeras fritt, flytande ovanpå undergolvet utan att spikas eller limmas fast.

Enkel att återbruka
Om du i framtiden vill byta till ett nytt golv kan ditt gamla Bjelin-golv enkelt plockas upp och återläggas i ett annat rum – eller kanske säljas vidare till ett nytt hem!

Revolutionerande och banbrytande produktion

Tillverkning av härdade trägolv sker i vår mycket avancerade och högteknologiska fabrik i Viken enligt Woodura tekniken som utvecklats och patenterats av vårt systerföretag Välinge. Med hög värme och mycket högt tryck pressas ett 0,6 mm tunt träskikt på en träfiberkärna som belagts med ett pulverskikt bestående av träpulver, pigment och bindemedel. Träpulvret kommer från det spill som uppstår vid vår golvproduktion.

Vid pressningen, som sker under en tid av ca. 20 sekunder och 200 graders värme, komprimeras och värms träskiktet, träpulvret och den övre delen av kärnan. Bindemedlet smälter, tränger in i träskiktet och kärnan och härdar. Då formas ett komprimerat och härdat träskikt som är förstärkt med träpulver och en kärna som också är komprimerade och härdade. Ytan blir många gånger starkare, hårdare och fuktsäkrare än det naturliga trämaterialet.

Under pressningen tränger träpulvret in underifrån i alla naturliga sprickor och knasthål i träskiktet som därigenom blir fullständigt förseglade.

För att golvet skall bli stabilt är även baksidan formad på samma sätt som framsidan. Detta möjliggör att vi kan tillverka längre och mycket bredare plank som inte kupar då inomhusluften under vintern är torr.

Efter pressning och härdning formas låssystemet och slutligen borstas och ytbehandlas golvet med lack eller olja på samma sätt som traditionella parkettgolv. Resultatet blir ett äkta trägolv med äkta träkänsla som också är starkare, fuktsäkrare, kostnadseffektivare och miljövänligare!

Den största skillnaden mellan härdade trägolv och traditionella parkettgolv eller fanergolv är att de traditionella golven har ett träskikt som endast är limmat mot en kärna. Igen komprimering och härdning görs och alla knasthål måste spacklas i ett separat tillverkningssteg. 

Klicka här för att se en förklarande film om tillverkningstekniken Woodura