,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Breda plank i härdat trä 3.0

Många gånger starkare, och fukttåligare än ett traditionellt trägolv

Bjelins breda plank är tillverkade med en patenterad teknik för att härda trä och göra det starkare. Ett innovativt trägolv med en genuin träkänsla som är många gånger starkare och som utnyttjar förnyelsebara råvaror optimalt.

Härdat trä 3.0 med borstad yta

Mattlackade breda plank i härdat trä 3.0 kommer med en efterlängtad borstad yta som framhäver ekens struktur på ett elegant sätt. Den borstade träytan ger ett exklusivt utseende och påminner mycket om strukturen från ett naturoljat trägolv, fast med mattlackens fördelar som högre slitstyrka och enklare rengöring. 

Matcha eller bryt av golvets färg mot väggar och textiler, eller gör hemmet rustikare med plankor där träets naturliga ådring borstats fram. 

Ett trägolv anpassat för vardagen

I utvecklingsarbetet av Bjelins härdade trägolv 3.0 har enkelhet och vardagsliv varit två viktiga ledord. 

Bjelins härdade trägolv 3.0 är exklusivt utrustade med den patenterade klickfogen 5G Dry som förhindrar att fukt tränger ner i undergolvet och minimerar risken för fuktskador. 5G Dry gör installationen ännu enklare och du slipper helt lim, spik eller tätningsmedel. 

Resultatet är ett äkta trägolv som passar lika bra i köket som i hallen eller varför inte barnrummet? 

5G® Dry™

5G Dry är det senaste inom innovativ klickgolvsteknologi. Den unika konstruktionen utvecklades av Bjelins systerbolag Välinge innovation, även kända som uppfinnaren av klickgolvet. 

5G Dry är framtagen speciellt för att förhindra fukt och vatten att tränga ner till undergolvet och på så sätt minimeras risken för fuktskada. 

Noga testad

Klickfogen 5G Dry har utvecklats för att klara NALFA 48-timmars test. Golvet och fogarna utsätts för stående vatten i 24 timmar och sedan 24 timmar torkning. Testet används ofta för att bedömma vattenbeteendet i golvinstallationer. 

Ett härdat trägolv 3.0 uppfyller alla krav för ISO 4760.

Enkel att installera

Det har aldrig varit enklare att installera ett vattentåligt trägolv.

Med 5G Dry behöver du ingen extra tätning och inget lim. Installationen av ett klickgolv med hög kvalitet sparar både tid och pengar. Och om du mot förmodan skulle tröttna på golvet kan det enkelt plockas upp och läggas i ett annat rum. 

Starkt och hållbart

Woodura är namnet på vår patenterade tillverkningsteknik som gör det möjligt att komprimera och härda trä för att göra det starkare. Woodura-tekniken är en förbättring av den teknik som används för tillverkning av parkettgolv och är lika revolutionerande som 3-skikts parketten var när den lanserades 1944 och ersatte det homogena trägolvet.

Tekniken möjliggör att tunnare ytskikt kan användas i produktionen och att hela trädet används som råvara. Det ger tio gånger fler golv från samma stock och härdningsprocessen ger en många gånger starkare yta som aldrig behöver slipas om. Det blir kostnadseffektivt och hållbart både för dig och vår miljö.

Bekymmersfri installation med tunna golv

Vanligtvis är breda plank också tjocka. Tekniken med härdat trä medger att golven kan göras breda samtidigt som de kan göras mycket tunna, bara 11 mm. Därför slipper du såga av dörrblad och göra andra kostsamma ombyggnationer i ditt hem.

Klickgolv för perfekt resultat
Låssystemet 5G gör det lättare än någonsin att klicka ihop ett golv. Lägg det själv eller minimera projekttiden. Installeras fritt, flytande ovanpå undergolvet utan att spikas eller limmas fast.

Enkel att återbruka
Om du i framtiden vill byta till ett nytt golv kan ditt gamla Bjelin-golv enkelt plockas upp och återläggas i ett annat rum – eller kanske säljas vidare till ett nytt hem!

Revolutionerande och banbrytande produktion

Tillverkning av härdade trägolv sker i vår mycket avancerade och högteknologiska fabrik i Viken enligt Woodura tekniken som utvecklats och patenterats av vårt systerföretag Välinge. Med hög värme och mycket högt tryck pressas ett 0,6 mm tunt träskikt på en träfiberkärna som belagts med ett pulverskikt bestående av träpulver, pigment och bindemedel. Träpulvret kommer från det spill som uppstår vid vår golvproduktion.

Vid pressningen, som sker under en tid av ca. 20 sekunder och 200 graders värme, komprimeras och värms träskiktet, träpulvret och den övre delen av kärnan. Bindemedlet smälter, tränger in i träskiktet och kärnan och härdar. Då formas ett komprimerat och härdat träskikt som är förstärkt med träpulver och en kärna som också är komprimerade och härdade. Ytan blir många gånger starkare, hårdare och fuktsäkrare än det naturliga trämaterialet.

Under pressningen tränger träpulvret in underifrån i alla naturliga sprickor och knasthål i träskiktet som därigenom blir fullständigt förseglade.

För att golvet skall bli stabilt är även baksidan formad på samma sätt som framsidan. Detta möjliggör att vi kan tillverka längre och mycket bredare plank som inte kupar då inomhusluften under vintern är torr.

Efter pressning och härdning formas låssystemet och slutligen borstas och ytbehandlas golvet med lack eller olja på samma sätt som traditionella parkettgolv. Resultatet blir ett äkta trägolv med äkta träkänsla som också är starkare, fuktsäkrare, kostnadseffektivare och miljövänligare!

Den största skillnaden mellan härdade trägolv och traditionella parkettgolv eller fanergolv är att de traditionella golven har ett träskikt som endast är limmat mot en kärna. Ingen komprimering och härdning görs och alla knasthål måste spacklas, ofta för hand, i ett separat tillverkningssteg. 

Klicka här för att se en förklarande film om tillverkningstekniken Woodura