,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Bjelin - satsar brett på bredplankade ekgolv

2017-02-08 | pressrelease

Från ekbestånd i Slavonien i norra Kroatien kommer nu en högkvalitativ golvkollektion i härdat trä som lanseras på Stockholm Furniture and Light Fair. Bjelin startar egen tillverkning i Kroatien där material- och traditionellt yrkeskunnande kombineras med nytänkande teknologi från svenska Välinge Innovation.

Bjelins dotterbolag Välinge Innovation har utvecklat en teknologi för att få fram en extra tålig golvyta kallad härdat trä. De nya materialsnåla ekgolven produceras i en nybyggd fabrik i skånska Viken. Bakom satsningarna i Sverige och Skåne ligger en ökad efterfrågan på högkvalitativa produkter med liten miljöpåverkan. Eken kommer från Slavonien, en region med lång tradition av skogsbruk som värnar om återväxten. Här växer välvårdad gammal ekskog rak och med få kvistar.

Den nya tekniken gör produktionen betydligt mer materialsnål. Härdat trä räcker till tjugo gånger mer golvyta jämfört med ett parkettgolv tillverkad i konventionell teknik eftersom materialskiktet kan vara mycket tunt utan att bli sprött. Ytan härdas under högt tryck och värme för att bli fyra gånger hårdare än den ursprungliga eken. Golvytan behandlas sedan med hårdvaxolja som, i kombination med den hårda träytan, ger låga underhållskrav.

- Vi är stolta att kunna erbjuda en både praktisk, vacker och exklusiv ekgolvskollektion med upp till 28 cm breda ekplankor för privata hem och o entlig miljö och dessutom till mycket konkurrenskraftiga priser, säger Marie Nordengren, ansvarig för Bjelins produktsortiment.

Den underliggande tekniken licensieras även till andra golvtillverkare, under varumärket WooduraTM, av Bjelins teknikutvecklingsbolag, Välinge Innovation.

Den nya golvkollektionen visas i Bjelins monter A27:32 på Stockholm Furniture and Light Fair samt i Bjelins nyöppnade showroom på Sibyllegatan 38 i Stockholm.

För ytterligare information se www.bjelin.com eller kontakta: 

Marie Nordengren, ansvarig för Bjelins produktsortiment, [email protected] eller +46 (0) 70 623 78 52 

Presskontakt

Ellinor Persson

Ellinor Persson

Head of Marketing

Fler nyheter