,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Härdade lackade ekgolv – svensk miljöinnovation

Lackade ekgolv en ny miljöinnovation från golvföretaget Bjelin.
2019-10-07 | pressrelease

Inget är mer traditionellt än lackade ekgolv men även här fanns utrymme för miljöinnovation från golvföretaget Bjelin. Golvkoncernbolaget som Bjelin ingår i har över 2500 tekniska patent för golvteknologier som resursmaximerar tillverkningen utan att tumma på kvalitén. De kommer inte ofta produktnyheter om lackade ekgolv men i höst lanserar Bjelin det lackade och härdade ekgolvet. Den bästa nyheten är ändå hållbarheten.

Efterfrågan växer på miljövänliga golv av hög kvalitet som också klarar hårt slitage. Med Bjelins patenterade härdningsteknik ”Woodura-teknologin” blir golven tåligare än ett traditionellt framställt ekgolv. Råvaran används dessutom maximalt och det blir extremt lite spill i produktionen. Jämfört med en vanlig ekparkett kan Bjelin producera tio gånger mer golvyta per avverkad ek.

Bjelin kan kontrollera och garantera hela kedjan från innovation till skog och golv ur alla hållbarhetsaspekter.

– Genom innovation och att själva äga och kontrollera alla led i produktionen har vi nått vår vision, att producera stora volymer av hållbara ekgolv, säger Zoran Mihajlovic, VD på Bjelin Sweden AB. Nästa mål är att bli världens största och mest hållbara golvföretag.

Råvaran kommer från ekskog i Slavonien i Kroatien som Bjelin brukar i samverkan med Kroatiska staten. Ekarna sågas i sågverk nära skogen och blir till golv i egna fabriker. Bjelin är specialiserade på härdade trägolv. Fiskbensparketten med klickteknik är en internationell “bäst-säljare”. Nu finns samma härdade ekgolv med klickteknik i lackerat utförande.

Företagsgruppens patenterade klickgolvsteknik spar på miljön när man lägger in golvet. Det behövs inte limmas och det går snabbt och enkelt att lägga. Väl på plats håller Bjelins vackra härdade ekgolv betydligt längre än ett traditionellt parkettgolv.

Presskontakt

Ellinor Persson

Ellinor Persson

Head of Marketing

Fler nyheter