,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Plank i härdat trä

Många gånger starkare och fukttåligare än ett traditionellt trägolv

Bjelins Woodura Planks 3.0 är tillverkade med en patenterad teknik för att härda trä och göra det starkare. Ett innovativt trägolv med en genuin träkänsla som är många gånger starkare och som utnyttjar förnyelsebara råvaror optimalt.

Många gånger starkare

Vårt senaste sortiment av härdade trägolv, Woodura Planks 3.0, är tillverkat med banbrytande tekniker från systerföretaget Välinge Innovation och är därmed extremt hållbart. Kombinationen av Woodura-tekniken, den vattentåliga kärnan Välinge Compositek Core och det vattentäta golvlåssystemet 5G Dry skapar ett starkt och tåligt golv som kan hålla i flera generationer. 

Denna kollektion i härdat trä finns i flera färger, storlekar och ytbehandlingar och passar för både privata och kommersiella miljöer.

En ny serie som väcker uppmärksamhet

Genom att förena teknik och tidlöst hantverk hyllar vår noggrant utvalda Contrast-kollektion de distinkta egenskaperna hos den berömda Spačva-eken. Genom en banbrytande metod som sömlöst integrerar kontrasterande pigment i ytan, framhäver vi ekens naturliga ådring. Dessa exceptionellt slitstarka golv är praktiska, estetiskt tilltalande och passar livliga miljöer samtidigt som de skapar en wow-faktor.
 
Contrast-kollektionen bygger på vår skandinaviska färgpalett och passar bra ihop med den existerande Woodura Planks 3.0-kollektionen.
 

Härdat trä med borstad yta

Mattlackade breda plank i härdat trä, Woodura Planks 3.0, kommer med en  borstad yta som framhäver ekens struktur på ett elegant sätt. Den borstade träytan ger ett exklusivt utseende och påminner mycket om strukturen från ett naturoljat trägolv, fast med mattlackens fördelar som högre slitstyrka och enklare rengöring. 

Matcha eller bryt av golvets färg mot väggar och textiler, eller gör hemmet rustikare med plankor där träets naturliga ådring borstats fram. 

Den pålitliga träkärnan

Vår vattentåliga träkärna Välinge Compositek är en viktig komponent i våra härdade trägolv, Woodura Planks 3.0, och bidrar till den hållbara golvupplevelsen. Istället för att fungera som en traditionell HDF har vår kärna förbättrade egenskaper. Hur kommer det sig? När faneret och kärnan smälts samman genom vår unika pulverblandning bildas en övergångszon, vilket skapar en högre ytdensitet och förbättrad svällning i materialet. Resultatet är en hållbar träkärna av hög kvalitet.

Ett trägolv anpassat för vardagen

I utvecklingsarbetet av Bjelins härdade trägolv, Woodura Planks 3.0, har enkelhet och vardagsliv varit två viktiga ledord. 

Bjelins härdade trägolv 3.0 är exklusivt utrustade med den patenterade klickfogen 5G Dry som förhindrar att fukt tränger ner i undergolvet och minimerar risken för fuktskador. 5G Dry gör installationen ännu enklare och du slipper helt lim, spik eller tätningsmedel.

Resultatet är ett äkta trägolv som passar lika bra i köket som i hallen eller varför inte barnrummet? 

5G Dry

5G Dry är det senaste inom innovativ klickgolvsteknologi. Den unika konstruktionen utvecklades av Bjelins systerbolag Välinge innovation, även kända som uppfinnaren av klickgolvet.

5G Dry är framtagen speciellt för att förhindra fukt och vatten att tränga ner till undergolvet och på så sätt minimeras risken för fuktskada. 

Noga testad

Klickfogen 5G Dry har utvecklats för att klara NALFA 48-timmars test. Golvet och fogarna utsätts för stående vatten i 24 timmar och sedan 24 timmar torkning. Testet används ofta för att bedömma vattenbeteendet i golvinstallationer. 

Våra Woodura Planks 3.0 uppfyller alla krav för ISO 4760.

Enkel att installera

Det har aldrig varit enklare att installera ett vattentåligt trägolv.

Med 5G Dry behöver du ingen extra tätning och inget lim. Installationen av ett klickgolv med hög kvalitet sparar både tid och pengar. Och om du mot förmodan skulle tröttna på golvet kan det enkelt plockas upp och läggas i ett annat rum. 

Olika sorteringar som passar flera interiörer

En sortering, som avser variationen i golvets utseende, är en fråga om personlig smak. Gillar du en mer naturlig sortering som framhäver träets ådring och synliga kvistar? Eller en som är lugnare och mer harmonisk? Sorteringen ska uppfylla dina estetiska preferenser. 

På Bjelin erbjuder vi fyra olika sorteringar för våra härdade trägolv, Woodura Planks 3.0, från rena till mer livliga. Den här guiden ger dig den information du behöver för att välja den sortering som passar bäst för ditt utrymme.

 

Select

Select-sorteringen är ett fantastiskt alternativ för dig som vill ha en harmonisk och rogivande atmosfär. Den är ren med vissa naturliga färgvariationer och färre hela kvistar, och framkallar en känsla av lugn och elegans. Detta minimalistiska och enkla val är perfekt för ett modernt hem.

Blend

Blend-sorteringen är det bästa av två världar: en blandning av Select och Nature. I denna unika sortering blandas elegansen hos Select med karaktären hos Nature, vilket ger ett rent golv med någon synlig ådring och några kvistar. Njut av det släta och harmoniska utseendet hos Select med precis rätt mängd karaktärsdrag, som ger värme och djup. Perfekt för ett modernt hem som vill utstråla en känsla av naturlig skönhet.

Nature

Nature-sorteringen hyllar träets naturliga skönhet. Med sitt unika och oförutsägbara mönster, kvistar och karaktäristiska drag skapar denna sortering en känsla av värme och nostalgi. De naturliga färgvariationerna tillför autenticitet och karaktär till ett rum. Nature-sorteringen är tidlös och inbjudande och kommer att passa många olika inredningsstilar på lång sikt. 

Rustic

Rustic-sorteringen ger ditt golv massor av karaktär. Den här sorteringen kommer från trä med större kvistar och är djup och kraftfull med en livfull ådring och kontraster. För dig som vill skapa en välkomnande atmosfär med en känsla av historia och charm är den här sorteringen helt perfekt. Mönstret passar i ett jordnära hem där du vill sudda ut gränserna mellan ute och inne.

Följande naturliga variationer bevarar integriteten hos våra härdade trägolv. Dessa är inte produktfel och äventyrar inte på något sätt kvaliteten eller hållbarheten hos våra trägolv. De är unika drag som uttrycker naturens skönhet, och bibehåller personligheten i våra trägolv.

 

Starkt och hållbart

Woodura är namnet på den patenterade tillverkningsteknik som gör det möjligt att komprimera och härda trä för att göra det starkare. Woodura-tekniken är en förbättring av den teknik som används för tillverkning av parkettgolv och är lika revolutionerande som 3-skikts parketten var när den lanserades 1944 och ersatte det homogena trägolvet.

Tekniken möjliggör att tunnare ytskikt kan användas i produktionen och att hela trädet används som råvara. Det ger tio gånger fler golv från samma stock och härdningsprocessen ger en många gånger starkare yta som aldrig behöver slipas om. Det blir kostnadseffektivt och hållbart både för dig och vår miljö.

Bekymmersfri installation med tunna golv

Vanligtvis är breda plank också tjocka. Tekniken med härdat trä medger att golven kan göras breda samtidigt som de kan göras mycket tunna, bara 11 mm. Därför slipper du såga av dörrblad och göra andra kostsamma ombyggnationer i ditt hem.

Klickgolv för perfekt resultat
Låssystemet 5G Fold Down gör det lättare än någonsin att klicka ihop ett golv. Lägg det själv eller minimera projekttiden. Installeras fritt, flytande ovanpå undergolvet utan att spikas eller limmas fast.

Enkel att återbruka
Om du i framtiden vill byta till ett nytt golv kan ditt gamla Bjelin-golv enkelt plockas upp och återläggas i ett annat rum – eller kanske säljas vidare till ett nytt hem!

Revolutionerande och banbrytande produktion

Tillverkning av våra härdade trägolv, Woodura Planks 3.0, sker i vår mycket avancerade och högteknologiska fabrik i Viken enligt Woodura-tekniken som utvecklats och patenterats av vårt systerföretag Välinge. Med hög värme och mycket högt tryck pressas ett 0,6 mm tunt träskikt på en träfiberkärna som belagts med ett pulverskikt bestående av träpulver, pigment och bindemedel. Träpulvret kommer från det spill som uppstår vid vår golvproduktion.

Vid pressningen, som sker under en tid av ca. 20 sekunder och 200 graders värme, komprimeras och värms träskiktet, träpulvret och den övre delen av kärnan. Bindemedlet smälter, tränger in i träskiktet och kärnan och härdar. Då formas ett komprimerat och härdat träskikt som är förstärkt med träpulver och en kärna som också är komprimerade och härdade. Ytan blir många gånger starkare, hårdare och fuktsäkrare än det naturliga trämaterialet.

Under pressningen tränger träpulvret in underifrån i alla naturliga sprickor och knasthål i träskiktet som därigenom blir fullständigt förseglade.

För att golvet skall bli stabilt är även baksidan formad på samma sätt som framsidan. Detta möjliggör att vi kan tillverka längre och mycket bredare plank som inte kupar då inomhusluften under vintern är torr.

Efter pressning och härdning formas låssystemet och slutligen borstas och ytbehandlas golvet med lack eller olja på samma sätt som traditionella parkettgolv. Resultatet blir ett äkta trägolv med äkta träkänsla som också är starkare, fuktsäkrare, kostnadseffektivare och miljövänligare!

Den största skillnaden mellan härdade trägolv och traditionella parkettgolv eller fanergolv är att de traditionella golven har ett träskikt som endast är limmat mot en kärna. Ingen komprimering och härdning görs och alla knasthål måste spacklas, ofta för hand, i ett separat tillverkningssteg. 

Klicka här för att se en förklarande film om tillverkningstekniken Woodura

Produktsammansättning


1. Ytbehandling som borstad lack, pro mattlack och hårdvaxolja

2. Komprimerat och härdat ytskikt av trä

3. Komprimerat och härdat träpulverskikt

4. Vattentålig kärna Välinge Compositek Core

5. Komprimerat och härdat träpulverskikt

6. Komprimerat och härdat balansskikt av trä

Maximera golvytan från varje stock

Härdat trä är också ett hållbart sätt att utnyttja träråvaran maximalt. Genom att använda tunna förstärkta träskikt istället för tjockare trälameller kan en betydligt större mängd slutprodukt tillverkas av varje kubikmeter trä.

 

 

 

 

Förvandla spillmaterialet till ett nytt golv

Sågspån Fyllnadsmaterial till Woodura och Nadura.

 

Besök det virtuella showroomet

Upplev golvet ur alla perspektiv, utan att lämna soffan

Färg och design kan skilja något från verkligheten

Allmän och teknisk information

Bredd, längd och höjd
XXL: 271 x 2378 x 11 mm 
XL: 206 x 2200 x 11 mm 
L: 180 x 2000 x 9,2 mm 
M: 151 x 2000 x 9,2 mm 
S: 151 x 1170 x 9,2 mm

Rengöring
Produkter av härdat trä ska rengöras torra städmetoder som dammsugare eller dammopp. För fläckborttagning kan Bona Rengöringsmedel för Trägolv användas tillsammans med en mikrofibermopp. 

Golvvärme
Våra golv fungerar mycket väl till olika golvvärmesystem. Vid installation med golvvärme skall folie med åldersbeständig ångspärr användas, se våra läggningsinstruktioner för mer information. 

Kapningsanvisningar
Vi rekommenderar skärverktyg med hårdmetallskär när golvplankorna ska kapas.

Användningsområden
Golv av härdat trä är lämpliga för praktiskt taget alla rum i hem eller kommersiella utrymmen som utsätts för normalt slitage (till exempel kontor, väntrum eller butiker). Golv av härdat trä är inte lämpliga för fuktiga rum (till exempel badrum eller bastu).

Olika versioner av härdade trägolv

Det finns många anledningar till att våra golv kommer i olika versioner. Den viktigaste anledningen är att vi kan utnyttja ännu mer av träråvaran om vi optimerar bredden och längden på en planka, även om det endast är med ett par millimeter.

En annan anledning är att Bjelin alltid använder den senaste tekniken för att tillverka golv. I direkt anslutning till Bjelins fabrik i skånska Viken ligger världens största utvecklingscenter för golvteknik. Här utvecklar Bjelin ständigt nya klicklås och yttekniker vilket bidrar till att Bjelin alltid kan tillverka trägolv på det miljövänligaste och effektivaste sättet. 

Version 1.0

Längd: 2000-2379 mm
Bredd: 187-283 mm
Fog: 5G Fold Down. Ej uppvinklingsbar kortsida. 
Spackel: Ljust spackel i kvisthål. 

Yta: 
Träpulverblandningen framträder mer genom golvplankans ådring vilket ger en grövre känsla och ett mörkare intryck. 

Version 1.5

Längd: 2379 mm
Bredd: 210-276 mm
Fog: 5G Fold Down. Ej uppvinklingsbar kortsida. 
Spackel: Ljust spackel i kvisthål.

Yta: 
Träpulverblandningen är inte lika tydligt och ger ytan ett mer homogent utseende som framhäver träets naturliga kvistar och knastar. 

Version 1.5 kommer uteslutande med hårdvaxoljad yta. 

 

Version 2.0

Längd: 2000-2378 mm
Bredd: 185-273 mm
Fog: 5G Fold Down. Uppvinklingsbar kortsida. 
Spackel: Mörkt spackel i kvisthål. 

Yta: 
Träpulverblandningen är inte lika tydligt och ger ytan ett mer homogent utseende som framhäver träets naturliga kvistar och knastar. 

Ytan skiljer också något i utseende gentemot tidigare version. 

Version 3.0

Längd: 1170 - 2378 mm
Bredd: 151 - 271 mm
Fog: 5G Dry. Fuktsäkert klickfogsystem. Uppvinklingsbar kortsida.
Spackel: Mörkt spackel i kvisthål. 

Yta: 
Ytans färg återspeglar version 2.0. Ytan är borstad vilket ger en mer naturlig träkänsla. 

Den ordinarie mattlacken återger en något högre kontrast och uppfyller krav på Klass 33 vilket gör golvet lämpligt i offentlig miljö. 

Den borstade mattlackde ytan ger en förstärkt träkänsla som påminner om ett oljat trägolv, men med lacked alla fördelar. De borstade mattlackde golven uppfyller krav på Klass 22 och lämpar sig bäst i hemmiljö. 

Ett miljövänligt alternativ

Vår produktion bygger på enkla och kloka principer som säkerställer att vår verksamhet är hållbar:

  • Vi maximerar användningen av alla råmaterial och varje stock. Med våra produktionssystem kan vi räkna ut det perfekta sättet att dela stocken för att få fram olika storlekar och former. Det trä som inte kan användas i produktens ytskikt används som fyllnadsmaterial eller energi. Inget går till spillo.
  • Nästan all spill i produktionen kan återvinnas och förvandlas till fyllnadsmaterial i nya golv. På så vis minimeras mängden spill samtidigt som mängden golv per kubikmeter råmaterial maximeras.
  • Vi hämtar vårt råmaterial från ansvarsfullt förvaltade skogar i närheten av våra fabriker där träet bearbetas lokalt. Detta innebär att vi minskar koldioxidutsläppen genom att transporterna blir kortare samtidigt som jobben blir kvar regionalt.

Trä skördat i hållbart förvaltade skogar
Timret till de härdade trägolven kommer från skogar som förvaltas och skötts på ett hållbart sätt utifrån ett mycket strikt ekologiskt, socialt och ekonomiskt regelverk.

Utvalda golv i Woodura Planks 3.0

Woodura Planks HÖJA 3.0 XXL

Woodura Planks LOSHULT 3.0 L

Woodura Planks SKOGEN 3.0 M

Woodura Planks LOSHULT 3.0 XL

Woodura Planks ESARP 3.0 XXL