,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Bjelin bygger världens största trägolvsfabrik

Den nya fabriken Ogulin 2 uppförs i anknytning till parkettgolvsfabriken Ogulin 1 i staden Ogulin, Kroatien.
2021-01-13 | pressrelease

Woodura, en golvteknologi som utvecklats av Välinge Innovation är en försäljningssuccé och efterfrågan på Bjelins härdade trägolv växer. Golvfabriken i skånska Viken som togs i bruk för bara två år sedan kommer nå maxkapacitet redan år 2023. Därför investerar ägarbolaget Pervanovo Invest AB EUR 200 miljoner i ytterligare en hypermodern anläggning i Kroatien som blir världens största golvfabrik.

I oktober 2020 tog Pervanovo Invest AB, moderbolaget i företagsgruppen där Välinge Innovation och Bjelin ingår, beslutet att investera i en högteknologisk, fullintegrerad- och automatiserad produktionsanläggning i Kroatien för tillverkning av härdade trägolv i stor skala för en global marknad.

Den nya fabriken Ogulin 2 uppförs i anknytning till parkettgolvsfabriken Ogulin 1 i staden Ogulin, Kroatien. Fabrikens produktionsvolym kommer att öka stegvis från och med år 2023 och när Ogulin 2 står helt klar år 2027 blir den världens största trägolvsfabrik med en produktionskapacitet som överstiger 20 miljoner kvm golv per år. Den totala årliga sammanlagda volymen för golvproduktion i Viken och Ogulin 2 uppgår då till 30 miljoner kvm.

Den nya fabriken uppförs på en 330 000 kvm stor markyta som ligger längs med motorvägen mellan städerna Zagreb och Split. Fabrikens totalyta är 100 000 kvm och värdet av investeringar i mark, byggnader, anläggningar samt maskinutrustning värderas till EUR 200 miljoner. (CAPEX). Investeringen finansieras till största delen av eget kapital.

I den högteknologiska och automatiserade fabriken Ogulin 2 ska de olika golvkomponenterna träpulver, ytbehandlingar och kärnmaterialet tillverkas. Råvaran som krävs för produktionen kommer till stor del från träspill från Bjelins andra fabriker i Ogulin, Bjelovar och Otok, samtliga i Kroatien. Pressning, profilering, ytbehandling och den slutliga paketeringen av golven sker i automatiserade produktionsprocesser som också utvecklats av Välinge Innovation.

För att matcha investeringarna i produktionskapaciteten kommer företagsgruppen att göra strategiska satsningar på försäljningsorganisationen och marknadsföringen i Europa, USA och Asien för att stärka deras varumärken globalt.

- Jag är väldigt nöjd med att vi efter tio år av hårt fokus och stora utvecklingskostnader är redo att skala upp den träpulverbaserade produktionen och introducera nästa generations trägolv - det härdade träet, som är både kostnadseffektivt och miljövänligt att producera. Resultatet är ett enormt positivt gensvar från marknaderna, historiskt i nivå med treskiktsparketten som lanserades 1945 genom de svenska företagen Kährs och Tarkett.

Framgångarna har gett oss självförtroendet att göra den här banbrytande investeringen i Kroatien där vi har tillgång till högkvalitativ ekskog i kombination med skickliga kompetenta medarbetare, säger Darko Pervan, CEO, Pervanovo Invest AB.

-Vi är väldigt glada över att våra ägare är beredda att göra en så kraftfull investering på Woodura-teknologin. Vi hoppas att framgångarna för vårt systerföretag och vår främsta samarbetspartner Bjelin, som marknadsför och säljer golven, ska uppmuntra fler att teckna licens för den här innovativa teknologin, säger Niclas Håkansson, CEO, Välinge Innovation.

-Vi är stolta att vår ägare Pervanovo Invest AB gör den här massiva investeringen i Kroatien och det glädjer oss enormt att lansera Välinge Innovations Woodura-teknologi tillsammans med våra svenska kollegor. Under de senaste två åren har alla våra fabriker uppgraderats till en hög teknisk nivå men den här nya investeringen i teknik i Ogulin är något helt enastående. Den ger Bjelin en världsledande position och investeringen innebär en direkt ökning av arbetskraftstyrkan i Kroatien med 600 nya medarbetare som därmed ökar från 800 till 1 400 anställda. Satsningen skapar också nya jobb i produktionsenheterna i Bjelovar och Otok där vi ökar produktionen av toppfanér och förädlar träspillet för produktionen i Ogulin 2, säger Stjepan Vojnic, CEO, Bjelin Croatia.

- Att moderbolaget gör en så omfattande investering för att höja produktionskapaciteten är ett kvitto på Bjelins försäljningsframgångar och att våra golv ligger rätt i tiden. Golven är vackra, slitstarka, hållbara och uppfyller dagens miljökrav med stor marginal. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med vårt systerföretag, Välinge Innovation, säger Zoran Mihajlovic, CEO, Bjelin Sweden AB.

Om Välinge Innovation

Välinge grundades 1993 och var banbrytande i konceptet limfria klickgolv och förändrade sättet man installerar och använder golv. Välinges världspatenterade teknik introducerade ett snabbt och enkelt sätt att installera golvbrädor mekaniskt, utan att använda lim. All forskning- och utvecklingsverksamhet äger rum i Viken, Sverige och är världens mest avancerade R&D-centrum relaterat till laminat, trä- och träpulverbaserad golvteknik. Välinge har 250 anställda, 3200 patent och en global licensbas med 250 företag.

Läs mer

www.bjelin.se   www.pervanovo.se   | www.valinge.se  

Presskontakt

Ellinor Persson

Ellinor Persson

Head of Marketing

Fler nyheter